Participare record: Peste 30.000 de suceveni la Hora Bucovinei. Nechifor: Hora Bucovinei să dăinuie peste veacuri! Galerie Foto


Intră acum și în grupul de

Hora Bucovinei Bucsoaia 2015 (41)

Peste 30.000 de suceveni au fost prezenţi, duminică, în Tabăra Bucşoaia, la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului Hora Bucovinei care marchează urcatul oilor la munte.

Participanţii la Hora Bucovinei s-au bucurat de o vreme plăcută şi au asistat la spectacole folclorice, au degustat produsele de stână, dar au vizionat cu interes şi parada cailor sau cea a portului popular.

Primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, a apreciat că prezenţa numeroasă arată că de la an la an acest eveniment atrage numeroşi suceveni.

„Hora Bucovinei este unul dintre cele mai frumoase evenimente realizate pe raza judeţului Suceava. Hora Bucovinei are menirea de a păstra şi promova portul popular şi obiceiurile crecătorilor de animele din zona de munte a Sucevei”, a spus primarul din Frasin.

El a subliniat că nu ar fi fost posibilă realizarea celei de-a şaptea ediţii a evenimentului fără sprijinul CJ Suceava şi al preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

La rândul său, Nechifor, a arătat că evenimentul este făcut pentru gospodari de gospodari.

„Acest eveniment nu putea fi făcut fără ajutorul dumneavoastră, al gospodarilor, foarte numeroşi”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că  este un moment frumos în care gospodarii petrec împreună.

Hora Bucovinei Bucsoaia 2015 (44)

„Să vă bucuraţi de ziua de azi şi să o purtaţi în suflet şi Hora Bucovinei să dăinuie peste veacuri”, a spus Nechifor.

 

Participanţii la Hora Bucovinei au făcut cozi la stânele amenajate în Tabăra Bucşoaia şi au comandat în special balmoş, dar în acelaşi timp au fost vândute cantităţi mari de caş şi de urdă.

Totodată, participanţii au fost atraşi şi de purceii pregătiţi la proţap, dar au degustat şi diferite băuturi alcoolice.

Hora Bucovinei Bucsoaia 2015 (34)

 

 

Politicienii au fost prezenţi şi în acest an în număr mare la manifestare. Au lipsit liderii PNL şi prefectul Constantin Harasim

 

Ca şi în anii precedenţi, Hora Bucovinei este un moment la care politicienii judeţului Suceava participă şi sunt prezenţi între gospodarii din zona de munte.

De remarcat că, în acest an, au lipsit liderii PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, iniţiatorul Horei Bucovinei, care a avut la Bucureşti întâlniri cu o delegaţie din Germania, dar şi deputaţii Ştefan Alexandru Băişanu şi Ioan Bălan.

Din partea PNL a fost prezentă, într-un costum complet alb, senatorul liberal Steliana Vasilica Miron.

Vasilica S Miron

Din partea partidelor aflate la guvernare au fost prezenţi senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, deputaţii PSD Ioan Stan şi Gavril Mîrza, dar şi preşedintele PC Suceava, deputatul Cezar Cioată.

La manifestare a fost prezentă şi o delegaţie a PMP Suceava, în frunte cu preşedintele organizaţiei, Cornelui Popovici, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.

Totodată, la Hora Bucovinei au participat fostul secretar de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu, fostul prefect, Florin Sinescu, consilieri judeţeni, dar şi directori din instituţiile descentralizate ale statului.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, nu a fost la Hora Bucovinei, el anunţând că nu are starea de spirit necesară pentru a merge la distracţie întrucât este preocupat de situaţia salariaţilor din Primăria municipiului Rădăuţi care nu pot primi salariile întrucât municipiul nu are conducere.

 

 

Acest eveniment desfășurat în tabăra Bucşoaia din localitatea Frasin, care prezintă specificul şi unicitatea obiceiurilor şi tradiţiilor pastorale din Bucovina, a fost apreciat şi pentru că atrage formaţii folclorice renumite din judeţ şi din ţară.

Astfel, pe lângă interpreţi de muzică populară şi grupuri folclorice din judeţul Suceava, au prezentat spectacole Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Artistic „Dor Transilvan”, dar şi renumiţi interpreţi de muzică populară precum Dumitru Fărcaş, Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa.

 


Intră acum și în grupul de