Festivalul Folcloric “Procopie Jitaru – Florin Piersic”, la prima ediţie, la Berchişeşti


Intră acum și în grupul de

În comuna suceveană Berchişeşti se va desfăşura, joi 21 mai 2015, începând cu ora 14.00, prima ediție a Festivalului Folcloric “Procopie Jitaru – Florin Piersic”.

Organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Primăria și Consiliul Local Berchișești, evenimentul marchează pe lângă cei 542 ani de la atestarea documentară și  10 ani de la reînființarea comunei Berchișești şi îşi propune valorificarea folclorului muzical coregrafic din vetrele folclorice din județul nostru și din țară, se arată într-un comunicat de presă transmis de Centrul Cultural „Bucovina”.

AFIS BERCHISESTI-2015Potrivit sursei citate, la această sărbătoare sunt invitați reprezentanți ai cântecului și dansului popular: Fanfara “10 Prăjini” din județul Iași, dirijor Nicușor TRIFAN, Grupul folcloric “Dor” din comuna Moara, coordonator prof. Constantin IRIMIA, Ansamblul folcloric “Moștenitorii Bucovinei” Gura Humorului, coordonator Carolică BORDEA, Grupul folcloric “Balada” Fălticeni, coordonator prof. Maria TANASĂ, Formația de dansuri pe generații Berchișești, instructori ed. Senorica PĂDURE și ed. Elena HORGA, Formația de dansuri populare a școlii Berchișești, instructori ed. Senorica PĂDURE și ed. Elena HORGA,   Grupul vocal al școlii cu clasele I-VIII Berchișești, coordoator  prof. Bogdan NISTOR,  renumita formație “Cerbul” Corlata , comuna Berchișești, instructor  Florin HOGEA, dar și sportivi din cadrul Clubului sportiv Shatokan- Karate – instructor prof. Diana DUCA și CSȘ Gura Humorului – antrenor Mihai PASCAL,  care vor încânta privirea celor prezenți cu demonstrații de karate și judo.

Un moment deosebit va fi cel oferit de Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, dirijor Viorel LEANCĂ, coregraf George PALANIUC precum și o parte din colaboratorii acestuia.

Prezentatorul festivalului va fi Gabriela Teișanu, consultant artistic la Centrul Cultural “Bucovina”. Evenimentul se va încheia cu un microrecital cerut de tineretul din comună, al solistei australiene de origine română, XONIA, se mai precizează în comunicatul Centrului Cultural „Bucovina”.

Născut în anul 1886, în leagănul comunei Berchișești, Procopie Jitaru a fost, în perioada interbelică, profesor gimnazial la Cernăuți, prefect de Câmpulung, istoric și folclorist. Cu toate că a avut o contribuție definitorie la descoperirea și conservarea folclorului românesc autentic, fiind unul din cei mai importanți oameni de cultură ai ținutului bucovinean, prea puțini știu astăzi de cărturarul Procopie Jitaru. Este cel care a lăsat o valoroasă “Monografie folclorică a satului Berchișești, județul Suceava”.

Florin Piersic, mare artist, cu rădăcini bucovinene, care si-a petrecut o mare parte a  copilăriei în satul Corlata, comuna Berchișești, nu mai are nevoie de nici o prezentare, deoarece absolut tot românul știe cine este și ce reprezintă acest titan al culturii Românești.

Procopie Jitaru și Florin Piersic personalități unice ale plaiului bucovinean, mai exact ale comunei Berchișești au adus o contribuție deosebită culturii din zonă și chiar celei naționale, motiv care a dus la iniţierea acestui festival.


Intră acum și în grupul de