Expoziția foto-literară ”Eco-Art” la Botoşani


Intră acum și în grupul de

AFIS-Eco-Art-Botosani-iunie-2015Alexandria Librării, Alexandria Publishing House și Uvertura Mall Botoşani vă invită joi, 25 iunie 2015, începând cu orele 17.00, la un eveniment special: vernisajul expoziției foto-literare ”Eco-Art, o radiografie a Naturii (și a naturii umane…)”.Expoziția, care va fi lansată la etajul IV al Uvertura Mall, cuprinde“eco-fabule” surprinse în fotografii și povestite de cătreAnca și Nicolae R. Dărămuș.

Nicolae R. Dărămuş e de multă vreme un nume cunoscut în România, aproape sinonim cu militantismul ecologic. În cadrul evenimentului va fi prezentată şi cartea sa “Inocenții marii terori”, apărută la Alexandria Publishing House în 2013. Nicolae R. Dărămuș ne invită la o expoziție foto-literară – INOCENȚII, în care personajele principale sunt ,,semenii noştri înveşmântaţi în frunze, blănuri, solzi, pene şi chitină, adăpostiţi de ape, pământ, păduri şi cer”, după cum cu emoție povestește autorul, dupa ani de peregrinări foto-cinegetice și aventuri pescărești.

De ce o expoziție foto-literară? Ne explică însuși autorul:

Practic, am observat cât de neadevărat este clișeul “o fotografie face cât o mie de cuvinte”. Nu face!Lumea, în această eră a imaginii electronice și a stirilor-triste la tot pasul,  s-a învățat cu imaginea foto. Din nefericire, s-a învățat și cu indiferența, atunci când imaginile ilustrează drame, fie ale omului, ale popoarelor, fie ale lumii sălbăticiunilor. Un simplu “click”și  ai scăpat de tabloul acela urât:  “Să nu-l visez la noapte!”…  

Așa se face că lumea a ajuns indiferentă nu numai la ce se întâmplă cu Natura, ci și la ce se  întâmplă la această oră cu “semenii”: în Somalia, în Ucraina vecină, acum câțiva ani în Ruanda, Angola, în fosta Iugoslavie sau prin canalele Bucureștiului, în zona Pata-Rât a Clujului “meu” și lista poate continua. Nu spun noutăți. Da!…  Stăm rău de tot la compasiune… De aceea am socotit că a însoți imaginea prin cuvântul scris este esențial. Abia atunci când alături de imagine este și o poveste bine scrisă, mesajul pătrunde, deoarece cuvântul  lucrează – “La început a fost cuvântul” –   el apelând la emoție, la inima omului. Practic, este vorba de …”arta angajată”: literatura și fotografia, în acest caz.


Intră acum și în grupul de