Judeţul Suceava găzduieşte primul Târg de Zootehnie al României. Vezi de ce merită să vizitezi ZEFA 2015

Aerodromul Floreni, din localitatea  suceveană Dorna Candrenilor, va găzdui, în perioada 26-29 iunie a.c.,  Expoziția Internațională de Animale de Rasă și Echipamente pentru Zootehnie, ZEFA, primul eveniment  expozițional al României dedicat exclusiv sectorului zootehnic.

Potrivit organizatorilor, amplasamentul expoziției nu este întâmplător, Aerodromul Floreni fiind situat în imediata vecinătate a orașului Vatra Dornei și la granița a două regiuni importante pentru zootehnia românească: Moldova și Transilvania.

macheta ZEFA 210x305mm_210x305mm (2) copy“În acest bazin geografic exploatațiile zootehnice reprezintă 44,32% din efectivul de bovine din România, 32,3% din efectivul de ovine și caprine din România și 40,61% din efectivul de cabaline din România”, explică organizatorii.

Aceştia arată că Târgul de zootehnie al României se adresează crescătorilor de animale din întreaga ţara şi oferă fermierilor acces la informaţii de ultimă oră prin intermediul conferinţelor şi prezentărilor făcute de companiile specializate şi specialişti la standurile expoziţionale.

„Genetica de vârf și exemplarele cele mai performante din rasele de bovine, ovine, caprine și cabaline, vor fi în centrul atenţiei la ZEFA 2015”, anunţă organizatorii, care  estimează că evenimentul va aduna peste 200 de exemplare de animale din rase reprezentative.

Manifestarea va fi completată de prezentarea tehnicilor de creștere și hrănire a animalelor, sisteme de furajare și producția furajelor și prezentarea noutăților în materie de echipamente, utilaje și mașini pentru fermele zootehnice.

“ZEFA 2015, concept nou pe zona de agribusiness din Romania, aduce în fața fermierilor, specialiștilor din domeniu cât și în fata publicului larg tot ce are mai bun și mai frumos zootehnia românească. Participarea fermierilor în cadrul expoziției cu animale de rasă de mare valoare genetică și productivă oferă o imagine pozitivă privind posibilitățile de a demara o afacere în sectorul creșterii și exploatarii animalelor, implementarea de modele economice de succes și îndrumarea în vederea ameliorarii valorii genetice a animalelor.

Prezența animalelor din majoritatea speciilor și raselor exploatate în România face din ZEFA un punct de atracție pentru toate categoriile de public.

La ZEFA vor fi expuse rase de vaci de lapte care impresionează prin producții ridicate de lapte, procent de grăsime și proteină, raportate atât la zi de producție cât și pe lactație. Vom descoperi în expozitie Holstein, Red Holstein, Flechvieh, Montbeliard, Jersey.

Rasele de vaci pentru carne vor fi bine reprezentate la ZEFA pentru a promova importanța randamentului la tăiere și atenția acordată calității și texturii cărnii. În expoziție vom întâlni bovine pentru carne Charolaise, Angus si Blanc Blue Belge.

Bineînțeles, nu vor lipsi rasele consacrate la noi în țară, Bruna, Balțata Românească, Pinzgau de Transilvania, rase care au sprijinit zootehnia românească prin rezistenta și prin capacitate de adaptare.

De asemenea, foarte bine vor fi reprezentate în expoziţie şi mioarele.Pe lângă rasele de ovine binecunoscute la noi prin tradiţii şi folclor– Turcana, Tigaie si Karakul- fermierii si vizitatorii vor putea admira exemplare de ovine din rase de import specializate atat pentru productia de lapte (Rasa Friza ), dar si  in productia de carne (Dorper, Texel, Suffolk). Nu vor lipsi din aceasta categorie nici caprele si ele de mare diversitate coloristica si productiva.

Pentru pasionații de cai ne bucurăm să anunțăm că se vor putea delecta cu armăsari impresionanți din rasele Ardenez, Semigreu Romanesc, Cal de Bucovina, Hutul, maiestuosul Lipitan si Shagya Arab”, anunţă organizatorii într-un comunicat de presă.

Premii în valoare de 10.000 de euro la concursurile de animale de rasă din cadrul ZEFA

 În cadrul evenimentului care se va desfăşura la Aerodromul Floreni din Dorna Candrenilor, va fi organizat un concurs de animale de rasă jurizat de o comisie de bonitare formată din specialiști în domeniu.

“În urma competiţiei, animalele declarate câștigătoare vor fi premiate pe măsura performanțelor genetice și productive cu premii consistente, a căror valoare cumulată depășește 10.000 euro. Premiile vor fi oferite de către companiile Cow Genetics, Biagen Select, Bentley Romania, Cargill Nutriţie Animală, Semtest Craiova, INCDBNA Balotesti, CTE Solution, Romberfill, Sano Furaje Moderna, Real Deal”, precizează organizatorii.

Aceştia mai menţionează că premierea se va face pe specii și categorii de producție, respectiv bovine de lapte, bovine pentru carne, ovine, caprine, cabaline. Festivitatea de premiere va avea loc, luni, 29 iunie.

Târgul de zootehnie al României, ZEFA este organizat în parteneriat cu: Consiliul Județean Suceava, GAL Valea Dornelor, FCBCR – Federaţia Crescătorilor de Bovine Carne din România, AGCTR – Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România, ACBCR – Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Asociația Angus.Ro, Asociația Holstein.Ro, Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Balţată Românească” Tip Simmental, CAPRIROM – Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS, Asociația Aberdeen Angus România, Asociația Agricultorilor Maghiari din România, Federația Oierilor de Munte din România, Asociația Fermierilor din România, Federația Agricultorilor de Munte „Vatra Dornei”, asociațiile județene  ale crescătorilor de taurine și ovine din județele limitrofe evenimentului.