Sărbătoarea Sfinților Rafail și Partenie de la Agapia


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, la data de 21 iulie, Biserica îi cinstește pe Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia. Aceștia au fost canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, împreună cu alți șapte cuvioși din ținutul Neamțului.

Sfintii Cuviosi Rafail si Partenie de la Agapia Veche

„Sfântul Cuvios Rafail a viețuit în veacul al XVI-lea la Agapia Veche, așezământ călugăresc clădit în munte, într-o poiană. Rugător și smerit, cuviosul Rafail a fost stareț al Schitului Agapia Veche, povățuind și purtând de grijă ca un adevărat părinte duhovnicesc, fraților întru Hristos care și-au închinat viața slujirii lui Dumnezeu în acest loc retras, dar atât de frumos.

Sfântul Cuvios Rafail a fost venerat încă din secolul al XVII-lea, însuși Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei i-a cinstit Moaștele. Toți îi știau virtuțile care i-au împodobit viața și de aceea este numit în pomelnicile vechi „fericitul stareț Rafail”.

Sfântul Cuvios Partenie de la Agapia Veche a trăit în secolul al XVII-lea,  fiind urmașul sihaștrilor din Munții Agapiei. A trăit pe Muntele Scaunele, după modelul pustnicilor dinaintea sa. Viața lui sfântă era cunoscută de toți sihaștrii care viețuiau în Munții Neamțului. Toată ziua se ruga rostind Psaltirea pe care o știa pe dinafară. La apusul soarelui gusta puțină pâine și legume fierte, după care rostea toată noaptea rugăciunea inimii: Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, ne-a spus pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar, de la Biserica „Sfântul Dumitru” din municipiul Suceava.

 


Intră acum și în grupul de