Etapa finală a evenimentului „Trasee eminesciene” va avea loc la Putna

În perioada 13-14 august 2015, la  Putna, va avea loc etapa finală a celei de-a doua ediții a evenimentului „Trasee eminesciene”, prin care se promovează opera eminesciană în rândul elevilor din județul Suceava și Regiunea Cernăuți.

Afis - TRASEE EMINESCIENE 2015

„Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul aduce în prim plan promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din județul Suceava și Regiunea Cernăuți, identificarea elementelor de memorie bucovineană, care amintesc de trecerea poetului național prin aceste locuri, precum și legătura poetului cu Bucovina strămoșilor săi. Se știe că Eminescu a călătorit prin Bucovina în anii 1871, cu ocazia Serbării de la Putna, şi în 1875, cu ocazia inaugurării Universităţii din Cernăuţi”, a explicat Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic CCPCT la Centrul Cultural Bucovina.

Ea a menționat că evenimentul a fost conturat la inițiativa consilierului județean Mihai Grozavu și va reuni la Sf. Mănăstire Putna tineri cu vârste între 12 şi 18 ani din Ucraina, respectiv Cernăuţi, Storojineţ, Crasna şi Herţa, profesori din Regiunea Cernăuți, precum și elevi și profesori din județul Suceava.

Steiciuc a arătat că participanții la eveniment vor vizita mănăstirile din Sudul Bucovinei, vor participa la Festivitatea de premiere a Concursului de recitare din lirica eminesciană ”La Putna”, în care vor fi evidențiați cei mai buni recitatori din Regiunea Cernăuți. De asemenea, elevii vor identifica traseele care poartă amprenta poetului Mihai Eminescu în Bucovina și vor fi acordate premii din partea Centrului Cultural Bucovina.

„În cadrul evenimentului Trasee eminesciene, Mânăstirea Putna a reeditat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina cartea Eminescu.Viața, autor Zoe Dumitrescu Bușulenga, care a fost oferită pe 15 iunie participanților din județul Suceava la prima etapă a evenimentului și va fi oferită și participanților din Regiunea Cernăuți prezenți la etapa finală, pe 14 august”, a completat Carmen Veronica Steiciuc.

De asemenea, consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina a precizat că laureații ediției a II-a a Traseelor eminesciene, respectiv elevii premiați la Concursul de recitare din lirica eminesciană ”La Putna” din Regiunea Cernăuți și din județul Suceava, vor susține un recital la bustul poetului din incinta Sf. Mănăstiri Putna.

Evenimentul „Trasee eminesciene” este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Departamentul Învățământ și Știință al Administrației Regionale de Stat din Regiunea Cernăuți, Primăria Putna și Mânăstirea Putna.