„Zilele Culturii Polone”, ediţia a XVII-a, în perioada 10-12 septembrie 2015, la Suceava. PROGRAMUL evenimentelor


Intră acum și în grupul de

 

Uniunea Polonezilor din România organizează în perioada 10-12 septembrie, în judeţul Suceava, Zilele Culturii Polone, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

Manifestările, care au ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, vor debuta, joi, la ora 9.00, la Casa Polonă (Dom Polski) din municipiul Suceava.

După deschiderea oficială, va începe simpozionul internațional, intitulat „Aspecte istorice și culturale ale relațiilor polono-române”, care va continua şi vineri.

Inițial, simpozionul a abordat doar probleme istorice,  însă cu timpul,  grupului referenților li s-a alăturat remarcabili lingviști polonezi și români, traducători precum și etnografi, geografi, istorici ai artei. Aşadar, simpozionul a fost lărgit cu secția filologică, etnografică, iar ceva mai târziu și cea bucovineană precum și cu lansarea de cărți legate de tematica polono-română.

După concluziile simpozionului, vineri la amiază, va avea loc lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și în România.

zilele culturii polone

Începând cu orele 16.00 este programată lansarea edițiilor poloneze și românești ale cărții lui Bogumił Luft „Românii în goană după happy-end”.

Afis Romanii in goana dupa happy-end

Seara, în fața Casei de Cultură din Suceava, ansamblul folcloric de tineret „Dolina Słomki” din Stronie – Polonia, va susține un program artistic care va prezenta folclorul grupului etnografic numit Lachy Sądeckie din regiunea Nowy Sącz. Tot, atunci va avea loc și o degustare a delicateselor poloneze.

„Ansamblul Regional „Dolina Słomki” din Stronie va fi prezent la Suceava datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea, vom găzdui reprezentanții Ambasadei RP la București, Departamentului pentru Colaborare cu Diaspora Poloneză a Ministerului Afacerilor Externe Republicii Polone, autoritățile orașului Zakopane precum și pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava”, a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

Ziua de 12 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou precum și a musafirilor „Dolina Słomki” din Stronie.

 

Vă prezentăm programul manifestărilor prilejuite de „Zilele Culturii Polone”:


Joi, 10 septembrie 2015   – Dom Polski / Casa Polonă

  • 9.00 :    Deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului „Aspectele istorice și culturale ale relațiilor polono-române”
  • 10.00-14.30 : Dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea 1-a,  Dezbateri în secțiunea „În lumea culturii”
  • 16.30-18.30: Dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea a 2-a

 

Vineri, 11 septembrie 2015 – Dom Polski / Casa Polonă

  • 9.30-12.00  :    Dezbateri în secțiunea „În lumea problematicii bucovinene”
  • 12.30-14.00 :  Concluziile simpozionului și lansare de cărți
  • 16.00-18.00 :  Lansarea edițiilor poloneze și românești ale cărții lui Bogumił Luft „Românii în goană după happy-end” și întâlnirea cu autorul
  • 18.30-19.30  :   Concert Ansamblului polonez „Dolina Słomki” și degustarea delicateselor poloneze pe esplanada Casei de Cultură

 

Sâmbătă, 12 septembrie 2015  – Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou

  • 11.00      :        Liturghie solemnă, prezentarea standurilor cu roade și specialități culinare, concert folcloric, picnic

 


Intră acum și în grupul de