Elevi din Gura Humorului în excursie la Sulina


Intră acum și în grupul de

În perioada 31 august – 3 septembrie 2015, un număr de 50 elevi din Gura Humorului, judeţul Suceava, de la Şcoala gimnazială nr.1, Şcoala gimnazială Petru Comarnescu, Şcoala gimnazială Teodor Balan şi Colegiul Alexandru cel Bun, au călătorit în Delta Dunării însoţiţi de cadre didactice de la fiecare unitate de învăţământ. Totul a fost posibil datorită Primăriei Gura Humorului care a asigurat transportul (cu autocar, bac, vapor), cazarea şi masa tuturor participanţilor.

excursie (1)

Programul celor patru zile a fost complex, grupul a plecat din Gura Humorului pe data de 31 la ora 4 dimineaţa spre Brăila, bacul i-a ajutat să ajungă la Tulcea, iar vaporul a asigurat deplasarea spre Sulina în 4 ore. Totul a fost organizat perfect şi condiţionat de deplasarea cu vaporul care la ora 13:30 a părăsit oraşul Tulcea. Grupul a fost cazat la Pensiunea Casa Sibiană, într-un spaţiu curat, primitor şi cald, cu oameni care s-au asigurat că toţi cei ajunşi acolo beneficiază de masă caldă şi rece, în funcţie de program, de cazare la cele mai înalte standarde, de servire ireproşabilă. La mică distanţă de centrul oraşului Sulina, amplasarea a permis vizitarea farului vechi, plimbări pe faleză, achiziţionarea de suveniruri pentru acasă, deplasarea pe jos spre ţărmul Mării Negre.

A doua zi a fost cea în care elevii s-au bucurat de natură, de căldură, de imagini unice. Aceştia s-au deplasat cu două bărci şi o mahună pe canalele din Deltă, au avut şansa să atingă cu privirea nuferii înfloriţi, să descopere complexitatea vegetaţiei din Pădurea Letea, să călătorească şi cu tractorul, să facă o baie în Lacul Sărat, să se bucure de ospitalitatea personalului de la terasa din stuf la care au poposit. Pădurea Letea a fost obiectivul final al zilei, acolo toţi au primit informaţii despre această pădure subtropicală, rezervaţie naturală, au gustat din plantele indicate de ghid (păducel, porumbă, măr pădureț), au văzut dunele de nisip de la distanţă, s-au legănat în liane. La întoarcere au ajuns în golful Musura, au văzut farul nou şi seara s-au bucurat de imensitatea mării, pe ţărm.

excursie (2)

A treia zi a fost dedicată soarelui, plajei şi contactului cu specificul gastronomic al zonei. Plaja, aflată foarte aproape de cazare, s-a oferit grupului de elevi şi profesori care au profitat de vreme, de lipsa aglomeraţiei şi de nisipul fin, până după-amiază. S-au vizitat oraşul Sulina farul vechi, faleza. Seara a fost plină din nou, elevi care au reprezentat Casa de Cultură din Sulina şi şcolile din oraş au încântat turiştii din Gura Humorului timp de aproape două ore. S-a dansat pe ritmuri de muzică populară din zonă, muzică rusească, muzică grecească. Ansamblurile care ne-au delectat au făcut dovada unui efort susţinut şi a unei pregătiri temeinice. Costumele, ţinuta, prestaţia dansatorilor, muzica antrenantă, bucuria de a oferi ceva din specificul zonei şi participarea publicului au făcut ca seara de miercuri, 2 septembrie, să devină o amintire deosebit de apreciată. Doamna director Straton Garofiţa a mulţumit pentru surpriză şi toată lumea s-a prins în horă, pe stradă, pe ritmurile piesei Palamakia, pe care toţi cei prezenţi au învăţat să o danseze.

excursie (3)

Excursia oferită de autorităţile locale elevilor premiaţi la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale a creat amintiri, oportunităţi, socializare. A fost un prilej unic de a descoperi România, de a ajunge la sute de kilometri de casă pentru a întâlni Dunărea, Marea Neagră, pentru a ne bucura de răsăritul soarelui şi al lunii, pentru a vedea specii unice de păsări şi de plante. Au fost momente speciale şi oameni la fel. Cele patru zile au însemnat mijloace diferite de transport, senzaţii unice, cunoaştere şi relaxare. Nimic nu se compară cu acest gen de activităţi care adună oamenii şi îi ajută să se descoperem de această dată pe malul mării sau pe canalele Dunării. Lăudăm iniţiativa Primăriei din Gura Humorului, mulţumim domnului primar Ursaciuc Ioan Marius. Suntem recunoscători primarului din Sulina şi tuturor celor implicaţi în organizare. Şi nu în ultimul rând, ca de fiecare dată, apreciem implicarea şi susţinerea doamnei director Ursaciuc Mihaela care a reuşit prin această excursie să motiveze şi mai mult elevii să obţină rezultate impresionante şi să promoveze imaginea colegiului Alexandru cel Bun în anul şcolar care se pregăteşte să înceapă.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa,

Profesor Dragomirescu Raluca

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de