Sărbătoarea Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați


Intră acum și în grupul de

Pământul Neamțului a dat mulți sfinți. Printre aceștia se numără și Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați.

Sfintii Simeon si Amfilohie de la Pangarati

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul sec. al XV-lea într-un sat din Munții Neamțului. A intrat în mănăstire de tânăr la Bistrița, ctitoria Domnului Alexandru cel Bun. Iubitor de liniște, s-a retras lângă pârâul Pângărați, într-o zonă muntoasă și frumoasă. Locul unde s-a retras a devenit neîncăpător pentru ucenicii sfântului. De mare cinste s-a bucurat sfântul și din partea Voievodului Moldovei Ștefan cel Mare, care l-a ajutat cu bani și materiale să construiască o biserică, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, chiar în locul acela minunat. Sfântul Simeon este astfel întemeietorul și primul egumen al Mănăstirii Pângărați A trecut la Domnul în anul 1476.

Sfântul Cuvios Amfilohie s-a născut în zona Câmpulungului Moldovenesc, în anul 1487. Din istoria vieții sale, scrisă de ieromonahul Anastasie de la Moldovița, aflăm că de copil a intrat în mănăstire la Moldovița, iar apoi, prin rânduiala lui Dumnezeu, a ajuns la Pângărați în anul 1508. Vreme de 56 de ani a fost egumen al mănăstrii, fiind pildă de credință tare, rugăciune străruitoare și nevoință duhovnicească. A adormit întru Domnul la data de 7 Septembrie, anul 1566.

Pentru viața lor sfântă, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române i-a trecut în rândul sfinților în anul 2008, cu data de prăznuire 7 Septembrie.

prof. Justinian – Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de