Expoziţia ”Francezi şi români în Marele Război”, la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni

8022Muzeul Bucovinei din Suceava prezintă până în data de 22 februarie 2016, la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, expoziţia itinerantă ”Francezi şi români în Marele Război”, realizată de Direcţia de Comunicare şi Producţie Audiovizuală a Ministerului Apărării din Franţa, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I” din Bucureşti.

”Expoziţia prezintă personalităţi politice şi militare din Franţa şi România, momente importante din primul război mondial, rolul misiunii militare franceze în refacerea şi întărirea capacităţii de luptă a armatei române. „Marele Război”, aşa cum a fost numit în epocă, a produs milioane de victime în rândul ţărilor beligerante, România şi Franţa luptând în acest război, de aceeaşi parte a baricadei, ieşind învingătoare. Expoziţia şi-a propus să surprindă cele mai importante momente în care cele două ţări au colaborat de-a lungul conflictului.

Fiecare panou cuprinde repere cronologice, portretele personalităţilor şi factorilor de decizie din epocă – prim ministrul Ionel Brătianu, generalii francezi Joffre şi Berthelot, generali români, hărţi ale luptelor şi planuri militare, dar şi regele Carol I, regina Maria, regele Ferdinand, în timpul domniei celui din urmă, realizându-se unirea din 1918, România Mare. Fotografiile de epocă sunt din fondurile arhivelor, Muzeului Militar Naţional din Bucureşti şi din colecţii particulare ”, se arată într-un comunicat transmis de Muzeul Bucovinei.

Expoziţia a fost găzduită cu sprijinul  prof. Mihaela Apetrei.

În cursul anului trecut, expoziţia a fost prezentată la Şcoala Gimnazială din Siminicea, Muzeul de Istorie din Botoşani, Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi”, Şcoala Gimnazială din Salcea şi Şcoala Gimnazială din Plopeni. (Irina Lițu)