O delegație greacă va aduce sâmbătă, la Dorna Arini, mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nectarie din Eghina


Intră acum și în grupul de

O delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei va aduce, sâmbătă, la Dorna Arini, mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nectarie, din Eghina, spre cinstire și închinare.

mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nectarie

Astfel, sâmbătă, 20 februarie, la ora 16.00, sfintele moaște aduse de către delegația greacă vor fi întâmpinate la intrarea în satul Gheorghițeni de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după care sfintele moaște vor fi conduse în procesiune spre Mânăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sf.  Procopie și Elisabeta” din localitatea Dorna-Arini.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru a se cinsti sosirea sfintelor moaște, în biserica de lemn a mânăstirii se va face în mod neîntrerupt, de la ora 17.00, slujba Privegherii, iar de la miezul nopții slujba Sfintei Liturghii.

Ulterior, duminică dimineața, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească în demisolul bisericii mari a mânăstirii, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Răspunsurile liturgice vor fi date de către Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfintele moaște vor rămâne la mânăstire, spre cinstire, până în dimineața zilei de luni, 22 februarie.

Sf. Ierarh Nectarie este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.

S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.

„S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.

În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale”, se menționează în comunicat.

Evenimentul ce are loc la Dorna Arini este prilejuit de aducerea moaștelor Sf. Ierarh Nectarie în Arhiepiscopia Tomisului, pentru sărbătorirea celui de-al doilea hram al bisericii „Sf. Ierarh Nectarie” la Constanța, Sf. Teodor Tiron, la data de 17 februarie. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de