Academicianul Mircea Martin a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al USV


Intră acum și în grupul de

Academicianul Mircea Martin, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şeful catedrei de teoria literaturii, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al USV, în cadrul unei manifestări prilejuite de aniversarea Zilei Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

DHC

Ceremonia a avut loc luni, 7 martie, în Auditoriumul „Joseph Schmidt”, în prezența universitarilor suceveni, dar și a invitaților acestora, academician Mircea Dumitru, rectorul Universității București, prof. univ. dr. Al. Cistelecan, de la Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș, prof. univ. dr. Virgil Podoabă, de la Universitatea Transilvania Brașov, prof. univ. dr.  Caius Dobrescu, de la Universitatea București, prof. dr. Ioan Cristescu, directorul Editurii Tracus Arte, București.

Mircea Martin

Prof. univ. dr. Mircea Martin a primit distincţia de DHC al USV la propunerea Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, „pentru excelența contribuției sale științifice în domeniul criticii și teoriei criticii literare, pentru eficiența și eleganța neostentativă a militantismului său cultural și civic, pentru noblețea exemplară a activității sale didactice, pentru generozitatea și consecvența implicării în dezvoltarea și promovarea universității sucevene”.

„Primirea acestui titlu, care este într-adevăr cel mai mare titlu pe care îl poate acorda o universitate și pe care universitatea mea nu mi-l poate acorda, din motive de înțeles, înseamnă o recunoaștere. Vă sunt recunoscător pentru onoarea pe care o faceți de a mă primi în rândul comunității dumneavoastre academice”, a spus Mircea Martin, după primirea distincției de Doctor Honoris Causa al USV.

Acesta a mai declarat că a fost emoționat de întreaga desfășurare a ceremoniei, susținând că „nu este o simplă formalitate”.

Mircea Martin DHC

Istoric, teoretician şi critic literar, eseist, Mircea Martin s-a născut în 1940, la Reşiţa. A absolvit Facultatea de Filologie, secția de critică literară a Universității din București, în 1962. Și-a luat doctoratul în litere în anul 1980, cu teza „G. Călinescu, critic și istoric literar. Privire teoretică”. A beneficiat, în 1973, de o bursă Pro Helvetia la Universitatea din Geneva, lucrând sub îndrumarea lui Marcel Raymond.  De asemenea, a beneficiat, în 1995 și 1999, de burse de cercetare Fullbright și DAAD la Universitatea California și la Universitatea din Konstanz, i s-a acordat de mai multe ori premiul pentru critică al USR, a fost distins de Guvernul Republicii Brazilia cu Ordinul Naţional Crucea Sudului pentru promovarea culturii şi literaturii braziliene, devenind Comandor al Ştiinţelor şi al Literelor. Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari (1990) şi al Academiei Latinităţii – Paris – Rio de Janeiro, 2001.

Mircea Martin DHC 1

Mircea Martin – membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari și al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată – a fost director al Editurii Univers (1990-2001), al Editurii Paralela 45, Filiala Bucureşti (2001-2005), directorul revistei Cuvântul (2005-2006) preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (1991-1999)din 2006, director al editurii Art. director al revistei internaționale de studii umaniste EURESIS. A fost conducătorul mișcării literare Cenaclul Universitas.

Dintre cărțile publicate, amintim: Generaţie şi creaţie, EPL,1969, Critică şi profunzime, Univers, 1974; Identificări, Cartea Românească, 1977, G. Călinescu şi complexele literaturii române, Albatros, 1981, Dicţiunea ideilor, Cartea Românească, 1981; Introducere în opera lui B. Fundoianu, Minerva, 1984, Singura critică, Cartea Românească, 1986, Geometrie și finețe, Editura Institutul Cultural Român, 2004. A îngrijit volumul  A fost odată un cenaclu…, Editura Muzeul Literaturii Române, 2008. La Editura ART, îngrijește ediția B. Fundoianu, din care au apărut două volume. Ultima dintre cărți, Radicalitate și nuanță, a fost publicată în 2015 la Editura Tracus Arte, București, la aceeași editură urmând să fie publicat Dicționarul multidisciplinar de terminologie culturală, pe care l-a coordonat. A făcut parte din colectivul care a realizat Dicţionarul Scriitorilor Români şi Dicţionarul esenţial al scriitorilor români.

În 2010, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, Editura Paralela 45 a publicat volumul omagial Mircea Martin 70. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de