Peste 3000 de tineri vor reactiva Gradina Cazinoului din Vatra Dornei, în cadrul Festivalului Dorna Art


Intră acum și în grupul de

La Vatra Dornei se va desfășura, în perioada 29-31 iulie a.c., Festivalul Dorna Art, la care sunt așteptați peste 3000 de participanți, tineri din domeniul arhitecturii, filmului, teatrului, fotografiei, designului și muzicii.

Evenimentul se află la a doua ediție și are ca scop reactivarea grădinii Cazinoului și a Vilei ”Cembra” din Vatra Dornei, clădiri monument istoric aflate în stadiu de degradare.

foto 4 - 2015

Potrivit organizatorilor, tema ediției din acest an a festivalului este „Tot ce-i vechi și ce e nou”.

”Prin îmbinarea elementelor tradiționale (meșteșuguri, încondeierea ouălor, mâncare tradițională din Bucovina) cu elemente de artă contemporană (videomapping pe clădiri, instalații de artă, statui vivante ), Dorna Art aduce comunității un concept care atrage atenția asupra clădirilor monument istoric care ar putea fi reactivate și valorificate ca și spații culturale”, arată organizatorii, precizând că începând cu această ediție, evenimentul susține trupele și artiștii tineri, prin campania  ”Arată-te la Dorna Art”.

”Aceasta, prin cultură, sport și divertisment, oferă tinerilor talentați oportunitatea de a beneficia de vizibilitate, de a face networking cu artiști din alte zone ale țării, în vederea realizării de proiecte noi și originale”, arată organizatorii.

”Școala de Vară Dorna Art” este un alt element de noutate pe care aceștia îl pregătesc în acest an la Dorna Art.

”Este vorba despre o școală de vară dedicată studenților la arhitectură și peisagistică, construcţii, artă, istoria artei, economie și turism cultural, sociologie. Acest “exerciţiu” ajută la conştientizarea disfuncţiilor spaţiilor publice în cadrul oraşului şi trasează strategii de intervenţie şi reutilizare a acestor locuri, din mai multe perspective”, menționează organizatorii evenimentului.

Filmul documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei, realizat în cadrul Programului ”Școala Altfel 2016”, de elevii Liceului ”Ion Luca”, va fi proiectat, în premieră, la Dorna Art. Filmul are ca subiect clădirile monument istoric din Vatra Dornei și evoluția orașului de-a lungul timpului.

 

Activitățile care vor avea loc în cadrul Dorna Art sunt următoarele: concerte, proiecții de filme, expoziție de fotografie aviatică, ateliere, concursuri sportive, tiroliană, spectacole de teatru. Comedia savuroasă ”Usturoi” este unul dintre filmele care vor fi proiectate în cadrul evenimentului.

Street Food Festival din Cluj-Napoca sunt cei care vor aduce la Dorna Art mâncarea gustoasă și care ne vor ghida în a trăi experiențe culinare deosebite.

foto 1 - 2015

Reborn Bicycles vor susține un atelier de recondiționări biciclete și vor realiza bicicleta oficială Dorna Art, mai anunță organizatorii.

Festivalul Dorna Art este organizat de Asociația Redescoperă Vatra Dornei în colaborare cu Asociația Kilometrul 0 și este finanțat de Primăria Municipiului Vatra Dornei și Consiliul Județean Suceava. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de