PROGRAMUL celebrărilor dedicate hramului și pelerinajului de la Cacica: 14-15 august 2016

Mii de pelerini sunt așteptați și anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări va participa şi Preafericirea Sa Fouad Twall, patriarh latin emerit al Ierusalimului, potrivit Episcopiei Romano-Catolice Iași.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti.

Duminică, 14 august, la ora 12.00, pr. Teofil Petrişor, OFMConv., provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ţinute de pr. Aurel Iştoc, paroh de Rădăuţi.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor şi al persoanelor consacrate de duminică, 14 august, care vor fi salutaţi de PF Fouad Twall, PS Petru Gherghel şi PS Cornel Damian. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.30, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de PS Cornel Damian, animată de tineri şi de persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel. În cadrul privegherii PF Fouad Twall se va adresa pelerinilor.

Cacica Sf Maria 2015 (67)

În ziua de hram, luni, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 09.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iaşi. PF Fouad Twall va ţine cuvântul de învăţătură. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

”Anul acesta, pelerinii vor avea posibilitatea să treacă prin poarta milostivirii, simbol al lui Isus Cristos. Cu siguranţă, de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi”, se arată în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Sursa citată mai precizează că în seara zilei de luni, la ora 18.30, la Iaşi, se va celebra Liturghia pontificală de hram a catedralei cu prezenţa patriarhului emerit al Ierusalimului PF Fouad Twall, care va adresa un cuvânt de învăţătură şi un salut părintesc credincioşilor prezenţi.