”Sărbătoarea Roadelor”, sâmbătă, la Solonețu Nou, în cadrul ”Zilelor Culturii Polone”


Intră acum și în grupul de

În localitatea suceveană Solonețu Nou, se va desfășura sâmbătă, 10 septembrie a.c., cea de-a XI-a ediție a evenimentului ”Sărbătoarea Roadelor”.

sarbatoarea roadelor solonetu nou (2)

Manifestarea are loc în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a ”Zilelor Culturi Polone”.

„Sărbătoarea Roadelor prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești, cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi, la eveniment se prezintă și alte naționalități <<vecine>> – români, ucraineni, germani”, a declarat  preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

Potrivit acestuia, manifestarea va începe Sfânta Liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor și cu depunerea de daruri, urmate de prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.

În cadrul ediției din acest an a ”Sărbătorii Roadelor” vor susține spectacole ansamblurile „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Regiunea Małopolska din Polonia va fi reprezentată de Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka, care va evolua în cadrul manifestării datorită sprijinului oferit de Consiliul Voievodatului Małopolska.

Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” a fost înființat în 2005, sub patronatul Centrului Cultural din Korzenna. Este alcătuit din peste 60 de copii, din localitatea Lipnica Wielka, cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani.  Directorul ansamblului este Maria Jaworecka, iar coregraf, Magdalena Gut.

Ansamblul Mali Lipniczanie, polonezi, zilele culturii polone

„Mali Lipniczanie” prezintă folclorul autentic al regiunii Pogórze Sądeckie din Małopolska. Repertoriul include dansuri, cântece și refrene, precum și jocuri ale copiilor din regiunea din care provine. Printre acesta  se află: „naso polka”, „polka starej baby”, polka w lewo”, „śtajer” sau „lipnicki walc”. Ansamblul este alcătuit dintr-o grupă de dansuri și o orchestră.

Ansamblul se poate lăuda cu numeroase succese la concursurile regionale, precum și naționale. În afara numeroaselor concerte susținute în țară, ansamblul a susținut concerte în Cehia și Slovacia.

  „Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar <<gustată>>”, a mai arătat Ghervazen Longher.

Uniunea Polonezilor din România organizează, începând cu anul 2006, „Sărbătoarea Roadelor” la nivel național, în cadrul „Zilelor Culturii Polone”, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Dożynki este o  sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva, era sărbătorită în prima zi de toamnă.

În prezent, în Polonia, Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri.

Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de