Cea de a XVIII-a ediţie a Zilelor Culturii Polone a debutat, joi, la Muzeul de Istorie Suceava sub motto-ul “Mai aproape unii de alţii”


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a declarat, joi, la festivitatea de deschidere a celei de a XVIII-a ediţii a Zilelor Culturii Polone că această manifestare este un prilej de reuniune a prietenilor celor două ţări, România şi Polonia, şi de a duce mai departe istoria relaţiilor româno-polone.

zilele-culturii-polone-longher-2-1024x768El a spus că prieteni ai celor două ţări, România şi Polonia unesc aceste relaţii culturale, diplomatice, istorice, de aceea şi dezbaterile ce se desfăşoară joi şi vineri la Suceava, la care participă istorici şi profesori universitari din România şi Polonia, are ca temă “Istoria şi prezentul relaţiilor româno-polone”.

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea Zilelor Culturii Polone, Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Institutului Polonez din Bucureşti, reprezentanţilor celor două voievodate Podkarpackie şi Malopolska din Polonia, reprezentanţilor Primăriei Suceava, Consiliului Judeţean Suceava şi Muzeului Bucovinei din Suceava.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă, prezent la festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Polone, a subliniat strânsa colaborare dintre cele două popoare, amintind de recenta vizită în judeţul Suceava a premierilor Poloniei şi României.

El a spus că autorităţile judeţene, respectiv Consiliul Judeţean Suceava, s-au implicat în susţinerea unor proiecte ce vizau comunităţile poloneze din Cacica, Pleşa, Moara, Soloneţu Nou sau Poiana Micului.

zilele-culturii-polone-longher-8

La rândul său, viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a mulţumit pentru invitaţia de a participa la aceste manifestări, dar şi organizatorilor Zilelor Culturii Polone arătând că motto-ul sub care se desfăşoară evenimentul, “Mai aproape unii de alţii”, este deja o realitate.

Directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Agnieszka Skieterska, a citit scrisoarea  mareşalului Senatului Poloniei, Stanislaw Karczewski, adresată preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

zilele-culturii-polone-longher-5-1024x768

“Am primit cu mare bucurie informaţia că Uniunea Polonezilor din România organizează pentru a XVIII-a oară Zilele Culturii Polone la Suceava şi doresc să transmit salutările mele cordiale tuturor participanţilor la acest eveniment. Aş dori să subliniez cu această ocazie că motto-ul sub care sunt organizate Zilele Culturii Polone- “Mai aproape unii de alţii”- redă foarte bine şi străduinţele Senatului Republicii Polonia legate de Diaspora poloneză, de conaţionalii noştri care trăiesc în afara graniţelor ţării”, se arată în scrisoarea transmisă de mareşalul Senatului Poloniei, Stanislaw Karczewski.

zilele-culturii-polone-longher-3

În scrisoare se mai precizează că “Senatul Republicii Polonia vrea să stea aproape de problemele polonezilor din Diaspora”.

“Să fii mai aproape unul de altul înseamnă să te simţi bine în compania celuilalt şi sunt convins că evenimentele culturale care au loc în cadrul Zilelor Culturii Polone sunt o ocazie excelentă pentru ca polonezii şi românii să petreacă timp împreună, să petreacă timp frumos, să se simtă bine şi să strângă legăturile care sunt convins că s-au creat deja prin vecinătatea de secole în Bucovina”, se mai precizează în scrisoare.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu a mulţumit preşedintelui UPR pentru că a ales să revină cu acest eveniment important la Muzeul de Istorie din Suceava.

zilele-culturii-polone-longher-6

“Este o tradiţie lungă, 18 ani reprezintă aproape o generaţie, iar lipsa acestui eveniment anul trecut în spaţiul Muzeului Bucovinei s-a făcut simţită. Din păcate, lucrările de restaurare au impus-o”, a spus Ursu care a lansat participanţilor invitaţia de a vizita cele două expoziţii temporare care au legătură cu Zilele Culturii Polone, dar şi expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie.

Totodată, directorul Institutului Polonez din Bucureşti,  Agnieszka Skieterska a vorbit despre expoziţia „Afişul polonez pe tema drepturilor omului” deschisă publicului la Muzeul de Istorie din Suceava arătând că expoziţia vine de la Oswiecim( Auschwitz), unde, de 10 ani, se organizează Bienala Internaţională a Afişului Social-Politic, iar lucrările sunt rezultatul muncii unor autori polonezi consacraţi, care au legătură cu Şcoala de Afişe Poloneze.

zilele-culturii-polone-longher-7

De precizat este că pe parcursul zilelor de joi şi vineri se desfăşoară Simpozionul “Istoria şi prezentul relaţiilor polono-române”, ce se va încheia cu o lansare de carte şi cu citirea unor fragmente din opera lui Henryk Sienkiewicz- „Quo vadis”.

zilele-culturii-polone-longher-4

În cursul zilei de sâmbătă va avea loc Sărbătoarea Roadelor în localitatea Soloneţu Nou ce va debuta cu o liturghie solemnă cu sfinţirea pâinilor şi cununilor, urmată de prezentarea roadelor şi produselor comunităţilor polone, precum şi de un spectacol folcloric şi un picnic. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de