Sucevenii sunt așteptați la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi ”Zilei Pompierilor din România”


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava organizează o serie de manifestări în contextul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU ”Bucovina” Suceava, plt.adj. Alin Găleată, marţi, 13 septembrie, pompierii români vor sărbători 168 de ani de la lupta din Dealul Spirii, când pompierii Capitalei, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat armata otomană venită să înăbuşe revoluţia română, reafirmând năzuinţele românilor de libertate socială, independenţă şi unitate naţională.

Evenimentul va începe la ora 8:00 şi va fi marcat prin desfăşurarea unui ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri, întâlniri cu rezerviştii, precum şi avansări în grad şi acordarea unor diplome şi distincţii pentru militarii în activitate. De asemenea, se vor depune coroane de flori, atât la statuia „Pompierul” din faţa inspectoratului, cât şi la mormintele celor trei eroi pompieri din judeţul Suceava:  sergentul major (post mortem) Vasile Popiuc din Moldova Suliţa, sergentul major (post mortem) Ioan Crăiuţ din Frumosu şi sergentul major (post mortem) Victor Ivaşcu din Sadova.

”Ulterior, între orele 9:00 – 16:00, porţile inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă, din toate subunităţile din judeţ, se vor deschide pentru cei care vor dori să ne calce pragul”, a precizat Găleată.

1 decembrie (69)

Sâmbătă, 17 septembrie a.c., între orele 10:00-13:00, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, împreună cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Unitatea de Primire Urgenţe-SMURD a Spitalului judeţean, Şcoala Postliceală Sanitară de stat şi Şcoala Postliceală Sanitară <Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt”>, vor organiza pe Stadionul „Areni”, din municipiul Suceava, un eveniment educativ, intitulat „Fii pregătit să salvezi o viaţă!”.

”Sucevenii vor putea participa la diferite ateliere unde vor fi prezentate teme de acordare a primului ajutor medical, tehnici de descarcerare din autovehicule şi se va prezenta trusa medicală auto şi modele de stingătoare din dotarea autoturismelor, cu exerciţii practice de folosire a acestora”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, menționând că acţiunea se va bucura și de prezenţa Caravanei SMURD – centrul de formare mobil în care se vor organiza cursuri de instruire a populaţiei pentru acordarea primului-ajutor în situaţii de urgenţă.

Găleată a mai declarat că duminică, 18 septembrie a.c., începând cu ora 11:00, pe esplanada Casei Culturii va avea loc Ceremonial militar-religios prilejuit de acordarea Drapelului de Luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.

”Vom fi onoraţi să avem alături de noi cât mai mulţi suceveni, la evenimentul înălţător din viaţa cadrelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, prilejuit de înmânarea Drapelului de Luptă.

Evenimentul va fi onorat din partea Ministerului Afacerilor Interne de secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, domnul doctor Raed Arafat, şi din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de inspectorul general, domnul general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică. De asemenea, vor fi prezente conducerile judeţului şi municipiului Suceava şi pompieri din ţările vecine, Moldova şi Ucraina.

Festivitatea va continua cu defilarea trupelor cu cântec, pe traseul Casa Culturii – sediu Inspectorat, precum şi cu expoziţia tehnicii de luptă, pe esplanada din centrul municipiului. Tot aici, va fi expusă şi Caravana SMURD – centrul de formare mobil, unde pompierii-instructori vor prezenta participanţilor, pe lângă tehnicile de acordare a primului-ajutor medical în situaţii de urgenţă, principalele riscuri care pot afecta România, precum cutremure, inundații, incendii, dar și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. (Irina Lițu)

 


Intră acum și în grupul de