”Copilăria părinților noștri”, expoziție de obiecte specifice vieții cotidiene în comunism, la Muzeul de Istorie al Bucovinei


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc, miercuri, 7 decembrie a.c., la ora 13.00, vernisajul expoziției ”Copilăria părinților noștri -viața cotidiană în comunism”.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului educațional cu același nume organizat de Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Iași, în parteneriat cu Asociația “Patrimoniu pentru comunitate” Iași.

Potrivit reprezentanților Muzeului Bucovinei, ineditul expoziției itinerate constă în faptul că aceasta a fost concepută de către liceenii ieșeni (de la alegerea temei și strângerea obiectelor până la promovarea evenimentului și realizarea ghidajului), cărora li s-au alăturat și elevii și vizitatorii suceveni care au constribuit la rândul lor cu 150 de obiecte specifice vieții cotidiene în comunism.

muzeul de istorie (4)

”Lumea reconstruită de elevii din liceele ieșene și elevii și vizitatorii suceveni cuprinde, printre altele, obiecte specifice perioadei în care părinții lor erau copii: cămașa de pionier, carnetul de pionier, cravata de pionier, trese de merit, diplome de merit, insigne de pionier, costumul de milițian, sticla de ulei, sticla de lapte, sticla de parfum, discuri de vinil, pick-up-ul, aparat diafocus și diapozitive, aparat diafilme, magnetofon, diferite materiale didactice, călimara școlară, trusa de birou, stiloul chinezesc, cutia de cretă, cărți de povești, revista, almanahuri, manuale școlare, bibelouri, jucării (păpuși, mașinuțe, locomotive, jucării din lemn), steaguri ale organizației de pionieri și alte obiecte din acea perioadă.

Scopul expoziției ”Copilăria părinților noștri” este acela de a apropia muzeul de elevi în special și de vizitatorii săi în general, muzeul devenind astfel un spațiu viu în care acestora li se oferă posibilitatea de a participa direct la reconstrucția memoriei colective și la scrierea istoriei.

De asemenea, elevii suceveni au posibilitatea de a cunoaște perioada la care face referire expoziția nu numai prin memorarea și reproducerea cunoștințelor transmise de către manual sau cadrele didactice, ci și prin contactul și comparația directă cu obiectele în jurul cărora s-a scris și se scrie istoria”, se arată în comunicatul transmis de Muzeul Bucovinei.

afis-axios

La vernisaj va participa și Corul de Tineret Axios, care va interpreta două melodii patriotice: ”Voința Neamului” – Ioan Nenițescu și ”Trei culori” – Ciprian Porumbescu (varianta originală). După vernisarea expoziției, Corul Axios va susține un concert de colinde în holul Muzeului de Istorie.

Expoziția ”Copilăria părinților noștri” va putea fi vizitată până în 7 ianuarie 2017, intrarea fiind gratuită.

 


Intră acum și în grupul de