„6,9 pe scara Richter”, cea mai nouă comedie în regia lui Nae Caranfil, vine la Cinema Modern din Suceava

Radio AS aduce cinefililor suceveni o nouă producție de excepție.

Este vorba despre filmul ”6,9 pe scara Richter”, care va ajunge la Suceava, la Cinema Modern, pe 27 ianuarie, când vor avea loc două proiecții de gală, de la ora 17:00 si de la ora 20:00, cu participarea regizorului Nae Caranfil și a actriței Maria Obretin.

Manifestarea este organizată de Radio AS în colaborare cu Primăria Municipiului Suceava. Prețul unui bilet este de 12 lei. Rezervări se pot face la numărul de telefon: 0722/500.970.

Nae Caranfil, regizorul filmelor ”Filantropica”, ”Restul e tăcere” sau ”Asfalt Tango”, revine pe marile ecrane cu ”6,9 pe scara Richter”, o comedie cu accente de musical și primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul și regia cât și muzica și versurile. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu.

„Ar fi putut fi o dramă cumplită despre depresii clinice, cutremure și bătrânețe. În schimb, a ieșit o comedie despre toate acestea care până la urmă se transformă într-un musical… Am pornit de la ideea unei relații tată/fiu în care tatăl este tânăr iar fiul bătrân. Asta însemnând că tatăl are comportamentul unui tânăr, adolescent chiar, în timp ce fiul se confruntă anevoie cu criza vârstei mijlocii”, a declarat Nae Caranfil.

Nae Caranfil – FOTO credit Adi Bulboacă

Fiul (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu), evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”.

Actrița Maria Obretin (Kitty în 6,9 pe scara Richter ), cunoscută pentru rolul principal din serialul Umbre, a colaborat cu regizori de teatru precum Andrei Șerban (Regele Lear, Leara, Ivanov, Carousel) – jucând în aceste piese alături de actori precum Mariana Mihuț, Valeria Seciu, Victor Rebengiuc sau Vlad Ivanov – sau Lia Bugnar (7 dintr-o lovitură).

”6,9 pe scara Richter”, „o comedie de mare public, surprinzătoare, revigorantă, plină de fantezie şi burlesc” (Metropolis), a fost proiectat anul acesta la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), stabilind un nou record la deschiderea festivalului: peste 3000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Filmul a avut o avanpremieră bucureșteană și în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, proiecția fiind sold out încă înainte de începerea festivalului.

Nae Caranfil a scris și regizat șase lungmetraje: ”Closer to the Moon” (primul său film în limba engleză, cu Vera Farmiga și Mark Strong), ”Restul e tăcere” (2007), în competiție la Festivalul de Film de la Locarno; ”Filantropica” (2002), cu peste 100.000 de spectatori în România; ”Asfalt Tango” (1996), cu Charlotte Rampling; ”Dolce far niente” (1998), în competiție la Festivalul de Film Karlovy Vary; ”E pericoloso sporgersi”, care a avut premiera la Directors’ Fortnight la Cannes, 1993.