Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Liceul Tehnologic Cajvana


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, simbol al culturii și al spiritualității românești, dar sărbătorind, în același timp și Ziua Culturii Naționale, elevii  Liceului Tehnologic Cajvana l-au omagiat pe poet prin activități cultural-artistice.

Scopul activităților a fost de a evoca personalitatea poetului național, de a aduce în prim-plan crâmpeie din opera și activitatea literară a scriitorului, sensibilizându-i astfel pe elevi și familiarizându-i cu inegalabila lume eminesciană.

Organizată de catedra de limba și literatura română a școlii, cu implicarea directă și susținută în special de profesorii de la clasele a VIII-a: profesor Crăciun Pîțu Cristina Elena, șefa catedrei de limbă și literatură română, profesor Robu Sanda-Oana, profesor Țîcșa Adriana și profesoara Avram Liliana, activitatea a cuprins patru secțiuni: cultură generală, desen, cu lucrări  inspirate din opera marelui poet, recitarea versurilor eminesciene, creații proprii de versuri cu cuvintele propuse. Competiția s-a desfășurat pe patru grupe formate din elevii fruntași ai claselor a VIII-a A, a VIII-a B, a VIII-a C și a VIII-a D.

Activitatea a debutat cu  prezentarea biografiei poetului ilustrată în ppt-ul prezentat de elevul Crăciun-Pîțu George, urmată de prima probă, un concurs de cultură generală, având ca temă viața și activitatea literară a poetului omagiat. Recitarea de excepție a reprezentantelor grupelor a întregit apoi perspectivele asupra personalității poetului, poeziile recitate fiind receptate cu interes.

Un moment artistic al activității, considerat tot probă din concurs a constat în interpretarea cunoscutei piese muzicale “EMINESCU” de către eleva Seserman Diana-Anastasia din clasa a VIII-a B. Momentul a stârnit aplauze puternice și s-a bucurat de aprecierea participanților.

Și preșcolarii și elevii din ciclul primar au participat la proiecte educative derulate în întreaga săptămână. Astfel au realizat colaje, picturi, desene inspirate din poezia eminesciană, au memorat și interpretat versuri preferate, au făcut vizite și activități în biblioteca școlii. Cu toții au alcătuit panouri cu lucrări care au fost afișate în clase sau pe holul școlii.

Elevii participanți au primit diplome și ecusoane concepute special pentru acest moment aniversar.

Activitatea s-a desfășurat în cabinetul de istorie în prezența domnilor directori ai unității de învățământ, director coordonator, profesor Robu Nicolae, respectiv, directorii adjuncți, profesorii Ciotu Iulian și Dragici Viorica., precum și  a celorlalți membri ai catedrei de limba și literatura română, respectiv profesoarele Tcaciuc Ionela, Tipa Alina, Buleu Domnica, Draghici Viorica, bibliotecara Mîțan Rodica, care a prezentat o expoziţie de carte, volume de poezii ale poetului, despre viaţa şi opera poetului Eminescu, doamna professor pentru învățământul primar, Tomuț Cristina, Consilier Educativ, și nu în ultimul rând edilul orașului Cajvana, domnul  Gheorghe Tomăscu.

La activitate au fost prezenți și elevi, care au apreciat reprezentația colegilor lor și cărora, în finalul activității, prin cuvântul conducerii, le-a fost adresată invitația de a participa în viitor într-un număr cât mai mare la astfel de programe, care au ca scop formarea și dezvoltarea lor. (Prof.înv.primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana)


Intră acum și în grupul de