(FOTO) Marele premiu al celei de a X-a ediţii a Concursului Naţional de Artă Plastică “Ion Irimescu” a fost obţinut de Irina Maria Moldovan din Piatra Neamţ


Intră acum și în grupul de

Marele premiu al celei de a X-a ediţii a Concursului Naţional de Artă Plastică “Ion Irimescu”, organizat la Suceava de Centrul Cultural Bucovina şi de Şcoala de Arte “Ion Irimescu” Suceava, a fost obţinut de o elevă a Şcolii Populare de Arte Piatra Neamţ, Irina Maria Moldovan, cu lucrarea “Natură statică”.

Preşedintele juriului celei de a X-a ediţii a Concursului Naţional de Artă Plastică “Ion Irimescu”, profesor Niculai Moroşan, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici-filiala Suceava, a declarat, luni, la vernisajul expoziţiei acestui concurs şi la festivitatea de premiere, că, de la an la an, valoarea lucrărilor din concurs a crescut arătând că deja organizarea acestui concurs de către Şcoala de Arte “Ion Irimescu” Suceava a devenit o tradiţie.

Moroşan a spus că lucrările din expoziţie sunt realizate de elevi ai şcolilor de arte din ţară, care sunt persoane cu vârste şi profesii diferite, dar care sunt animaţi de pasiune şi iubesc frumosul, creează din plăcere, reuşind să impresioneze prin tehnică şi creativitate. .El a mai spus că noutatea acestei ediţii o reprezintă acordarea unor menţiuni la cele două secţiuni ale concursului, care “au fost forţate să apară datorită calităţii lucrărilor”.

Un alt membru al juriului, lector universitar Oana Hrişcă, a apreciat calitatea şi diversitatea tematică a lucrărilor, tehnicile deosebite ale concurenţilor, arătând că la jurizarea lucrărilor a ţinut cont de expresivitatea acestora.

Şi graficianul sucevean Mihai Pînzaru PIM, membru al juriului, a subliniat efortul profesorilor dedicaţi ai Şcolii de Artă “Ion Irimescu” Suceava în pregătirea elevilor, amintindu-i pe  Dumitru Rusu, Sorin Baciu şi Viorica Moruz şi a arătat că Şcoala de Arte din Suceava reprezintă “un bazin de captare”  pentru Salonul Artiştilor Plastici Amatori din judeţul Suceava.

Atât directorul Şcolii de Arte “Ion Irimescu” Suceava, Ion Băiţan, cât şi directorul Centrului Cultural Bucovina, Florin Filip, au mulţumit Consiliului Judeţean Suceava pentru susţinerea financiară a acestui concurs şi au felicitat profesorii şcolilor de arte din ţară că şi-au încurajat elevii să se înscrie cu lucrări la cele două secţiuni ale concursului, grafică şi pictură.

Juriul ediţiei din acest an a decis ca marele premiul al Concursului Naţional de Artă Plastică “Ion Irimescu” să fie acordat elevei Şcolii de Arte Piatra Neamţ, avocata Irina Maria Moldovan pentru lucrarea “Natură Statică”.

La Secţiunea Grafică premiul I a fost obţinut de Nicolae Mădălin Mihai din Ploieşti pentru lucrarea “Studiu: Gravură de frontispiciu după L. Fruytiers”, premiul al II-lea a fost acordat Lilianei Luca din Târgu Jiu, pentru lucrarea “Infinitul timp”, premiul al III-lea a fost obţinut de Sabina Ioana Armulescu din Târgovişte pentru lucrarea “Petale”, iar menţiuni au fost acordate Teodorei Maria Diaconu din Suceava pentru lucrarea “Dansul Ursului”, Gabrielei Rentea din Târgu Mureş pentru lucrarea “Transparenţe” şi lui Vlad Drăgănel din Sf. Gheorghe pentru lucrarea “Denisa”.

La Secţiunea Pictură premiul I a fost acordat Ralucăi Popescu din Braşov pentru lucrarea “Zenit”, premiul al II-lea i-a revenit Micsandrei Vraci din Suceava pentru lucrarea “Flori de toamnă”, premiul al III-lea a fost obţinut de Erika Guadagnin din Galaţi cu lucrarea “Amurg”, iar menţiuni au fost acordate Marianei Neagu din Constanţa pentru lucrarea “Peisaj”, lui Adrian Donisanu din Bacău pentru lucrarea “Căruţa pentru proşti” şi lui Dănuţ Aconstantinesei din Botoşani pentru lucrarea “Dovleacul sănătăţii”.

Câştigătoarea marelui premiu al Concursului Naţional de Artă Plastică “Ion Irimescu”, Irina Maria Moldovan, avocată de profesie, a spus la festivitatea de premiere că este onorată de acest premiu şi a mulţumit profesorului său, Radu Macavei, de la Şcoala de Artă din Piatra Neamţ, subliniind că fără sprijinul şi îndrumarea lui pe parcursul anilor de studiu, premiul de la Suceava “nu ar fi ajuns” în mâinile ei.

Moldovan  a declarat pentru NewsBucovina că este elevă în anul III la Şcoala Populară de Arte din Piatra Neamţ şi că este pentru prima oară când participă la un astfel de concurs.

Ea a subliniat că premiul obţinut la Suceava contează foarte mult pentru ea arătând că pictura îi oferă posibilitatea de a-şi exprima emoţiile şi trăirile.

La ediţia a X-a a Concursului Naţional de Artă Plastică “Ion Irimescu” Suceava, organizat de Şcoala de Arte”Ion Irimescu” Suceava” şi Centrul Cultural Bucovina, au participat elevi ai şcolilor populare de arte din 17 judeţe şi din municipiul Bucureşti, în concurs fiind înscrise peste 70 de lucrări la secţiunile grafică şi pictură.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de