Albumul “Confesiuni cromatice” al artistului plastic humorean Radu Bercea a fost lansat la Muzeul de Istorie Suceava


Intră acum și în grupul de

Albumul “Confesiuni cromatice”, ce cuprinde peste 400 de reproduceri ale lucrărilor semnate de artistul plastic humorean Radu Bercea, a fost lansat, luni, la Muzeul de Istorie din Suceava.

Reprezentantul Centrului Cultural Bucovina, referent Tiberiu Cosovan, a declarat că lansarea acestui album al artistului plastic Radu Bercea face parte din seria de manifestărilor dedicate Zilei Artelor Plastice Bucovinene, sărbătorită anual, în data de 31 ianuarie.

Cosovan a spus că albumul a fost lansat şi la Gura Humorului în paralel cu vernisarea unei expoziţii ce cuprinde 40 de lucrări semnate de Radu Bercea.

El a precizat că acest album a fost prefaţat de scriitorul sucevean Ion Drăguşanul şi conţine repere biografice, dar şi peste 400 de reproduceri ale unor lucrări realizate în diferite tehnici de către artistul plastic Radu Bercea în ultimii zece ani, cele mai multe dintre acestea datând de 2-3 ani.
Scriitorul Constantin Horbovanu, unul dintre prietenii artistului plastic humorean,  a spus că a început prin a-i aprecia întâi caricaturile şi mai apoi picturile şi gravurile.

“Dacă vreodată cineva mă va întreba ce înseamnă pentru mine modestie, măreţie, frumuseţe sufletească, prietenie, căldură, dărnicie, i-aş răspunde că toate aceste însuşiri, care-l fac pe om să fie om, înseamnă câţiva prieteni de-ai mei, prieteni vechi, dragi mereu, iar unul dintre ei este Radu Bercea”, a spus Horbovanu.

Şi publicistul şi scriitorul sucevean Cezar Straton a vorbit despre prietenia care îl leagă de atâţia ani cu Radu Bercea spunând despre acesta că este “un exemplu al tinereţii fără bătrâneţe, fără oboseală”, un “om exemplar şi un artist complet” şi a subliniat, în acelaşi timp, una dintre marile calităţi ale omului Radu Bercea, puterea de ierta.

El a spus că Radu Bercea i-a iertat pe cei care „i-au furat tinereţea” amintind de calvarul trăit timp de cinci ani de artistul plastic humorean în închisorile comuniste.

Artistul plastic Radu Bercea a mulţumit celor care au făcut posibilă apariţia albumului “Confesiuni cromatice”, dar şi participanţilor prezenţi la evenimentul de la Muzeul de Istorie din Suceava.

În prefaţa albumului “Confesiuni cromatice”, scriitorul Ion Drăguşanul spune că “Omul şi artistul Radu Bercea înseamnă o sinonimie a neostenitelor evadări de sub teroarea realităţii prin operă, printr-o inconfundabilă respirare a luminii, într-o desfăşurare cromatică inedită a confesiunilor”.

Lansarea albumului “Confesiuni cromatice” a fost precedată de un concert de muzică veche susţinut de cinci muzicieni suceveni, reuniţi într-o formaţie ce poartă numele “Zicălaşii”.

Îmbrăcaţi în straie aidoma târgoveţilor lăutari, cei cinci muzicieni, respectiv profesorul Petre Oloieru de la Şcoala de Arte “Ion Irimescu” Suceava, dirijor al orchestrei Ansamblului “Bucovina” , Răzvan Mitoceanu, dirijor al orchestrei Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava,  violoniştii Adrian Pulpă şi Narcis Rotaru, precum şi contrabasistul Ionuţ Chitic, au încântat audienţa prin măiestria interpretării, în premieră, la Suceava, a unor piese folclorice vechi, care ar fi fost culese pe la mijlocul secolului al XIX-lea, din Bucovina, de către cernăuţeanul Karol Mikuli, conform documentării realizate de scriitorul Ion Drăguşanul.

Manifestarea desfăşurată, luni, la Muzeul de Istorie Suceava a fost organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi de Centrul Cultural Bucovina, iar albumul “Confesiuni cromatice” de Radu Bercea a fost tipărit şi editat într-un tiraj de 500 de exemplare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava .

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de