A treia ediţie a manifestării “LHCb@InternationalMasterclass”, organizată la Observatorul Astronomic din Suceava

Cea de a treia ediţie a manifestării “LHCb@InternationalMasterclass”, care are ca scop popularizarea fizicii şi a cercetării ştiinţifice în rândul liceenilor, se va desfăşura, vineri, la Observatorul Astronomic din Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă al USV, cercetătorii de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează cea de a treia ediție a manifestării “LHCb@InternationalMasterclass” în ziua de vineri, 3 martie 2017, începând cu ora 9.30, la Observatorul Astronomic din Suceava.

Sursa citată precizează că evenimentul, care are ca scop popularizarea fizicii și a cercetării științifice în rândul elevilor de liceu,  se desfăşoară în cadrul programului de participare a României la CERN cu sprijinul LHCb Collaboration și International Particle Physics Outreach Group.

“Acțiunea se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XII și le permite de-a lungul unei zile să ia contact cu mediul de cercetare de la CERN, de pe platforma Măgurele și de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Pe durata acestei zile, elevii vor avea ocazia să audieze cursuri despre particule elementare și energiile înalte, să participe la analiza datelor reale achiziționate în experimentul de energii înalte LHCb, să discute rezultatele obținute prin videoconferință cu cercetătorii de la CERN, precum și cu colegii acestora din alte centre științifice (Florența, Barcelona, Paris, Cincinnati) care sunt parte în programul “LHCb@InternationalMasterclass””, se arată în comunicatul de presă al USV.

Coordonator al acestei manifestări este prorectorul Universităţii sucevene, prof.univ.dr. Mihai Dimian. (Liliana Bujdei)