Prima ediţie a Zilelor Teatrului “Matei Vişniec” va avea loc, în perioada 15 -21 mai , la Suceava, Rădăuţi şi Gura Humorului, în prezenţa cunoscutului dramaturg bucovinean Matei Vişniec


Intră acum și în grupul de

Prima ediţie a Zilelor Teatrului “Matei Vişniec” se va desfăşura, în perioada 15-21 mai 2017, la Suceava, Rădăuţi şi Gura Humorului, în programul manifestării fiind incluse 12 spectacole montate de teatre și de companii teatrale din București, Chișinău, Oradea, Deva și Sf. Gheorghe.

Directorul Teatrului Municipal “Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că manifestarea se derulează sub patronajul Ministerului Culturii, în cadrul programului „Orașe Europene”, fiind continuatoarea evenimentului Zilele„Matei Vișniec”, desfășurat la Suceava în ultimii patru ani.

Steiciuc a spus că organizarea şi calitatea spectacolelor din cadrul Zilelor “Matei Vişniec” au atras atenţia Ministerului Culturii, care a decis să patroneze prima ediţie a manifestării Zilele Teatrului „Matei Vişniec”.

“Zilele Teatrului “Matei Vişniec” au în comun cu Zilele “Matei Vişniec”  faptul că reuşim să-l readucem la Suceava pe dramaturgul bucovinean Matei Vişniec, cu spectacole inedite, încercând să ne încadrăm în direcţia pe care o cere Ministerul Culturii, respectiv promovarea artei interpretative contemporane”, a explicat Steiciuc.

Steiciuc a spus că prima ediţie a Zilelor Teatrului „Matei Vișniec” propune spectatorilor spectacole gratuite pentru public, respectiv spectacole de comedie, de tragicomedie, spectacole pentru copii, spectacole de teatru mobil, spectacole de teatru/dans, instalaţii performative şi film.

Ea a precizat că evenimentul se va desfăşura în Suceava, Rădăuți și Gura Humorului, urmând să fie prezentate 12 spectacole montate de teatre și companii teatrale din București, Chișinău, Oradea, Deva și Sf. Gheorghe.

Steiciuc a menţionat că acest eveniment cultural important va avea loc atât la Teatrul “Matei Vişniec” Suceava, la Uzina de Apă Suceava , la Casa de Cultură Suceava, la Sinagoga din Rădăuţi, la Casa de Cultură Rădăuţi, Centrul Cultural Gura Humorului, cât şi în spaţii neconvenţionale propuse de artişti.

Directorul Teatrului municipal “Matei Vişniec” Suceava a subliniat că în prima zi a manifestării va avea loc premiera spectacolului-eveniment “Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, de Tankred Dorst și Ursula Ehler, după o nuvelă a faimosului scriitor spaniol Miguel de Unamuno, în regia reputatului regizorului Alexander Hausvater.

Prezent la Suceava, regizorul canadian Alexander Hausvater, cu origini bucovinene, a declarat în cadrul conferinţei de presă că, Suceava înseamnă foarte mult pentru el, întrucât este oraşul în care s-au născut bunicul şi tatăl lui, arătând că de fiecare dată când ajunge aici, simte „o nostalgie teribilă” pentru timpul copilăriei sale petrecute în acest oraş.

Premiera spectacolului “Fernando Krapp mi-a dat această scrisoare” va avea loc în data de 15 mai, în prima zi a manifestării “Zilele Teatrului „Matei Vişniec”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de