Expoziția ”Simboluri regale ale Marii Uniri” se deschide miercuri la Muzeul de Istorie din Suceava

 

La Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc, miercuri, 10 mai a.c., la ora 12.00, vernisajul expoziției temporare ”Simboluri regale ale Marii Uniri”, în cadrul căreia vor fi expuse două piese de excepție din categoria Tezaur, deținute de Muzeul Național de Istorie a României, simboluri ale Regalității și ale istoriei moderne a României. Este vorba despre Coroana de Oțel și Buzduganul Regelui Ferdinand.

”Coroana de Oțel păstrează până astăzi o semnificație deosebită, fiind realizată pentru încoronarea Regelui Carol I, cu prilejul proclamării Regatului României la 10 mai 1881. În același timp, Coroana de Oțel va aminti pentru totdeauna de cucerirea pe câmpul de luptă a Independenței de Stat a României în anul 1877, fiind realizată dintr-un fragment de tun turcesc capturat de armata română la Plevna. Cea mai puternică semnificație este legată de Marea Unire de la 1918, recunoscută de Conferința de Pace de la Paris (1919-1920) și consfințită la Alba Iulia, la 15 0ctombrie 1922, prin încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Reîntregite.

Cu o semnificație aparte și o încărcătură istorică unică, Buzduganul Regelui Ferdinand este unul din cele mai puternice simboluri ale legăturii Regalității române cu poporul său, fiind cumpărat prin subscripție publică și dăruit de poporul român Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. A fost semnul de recunoștință adus regelui sub a cărui domnie s-au reunit toate teritoriile românești pierdute de-a lungul timpului. Realizat din argint, aur și pietre prețioase, cu rafinate scene alegorice ce simbolizează Unirea, Buzduganul Regelui Ferdinand este pentru prima dată scos din Tezaurului României și expus publicului”, se arată într-un comunicat al Muzeului Bucovinei.

Potrivit sursei citate, expoziția mai cuprinde mărturii foto-documentare și piese de patrimoniu din colecțiile Muzeului Bucovinei referitoare la Primul Război Mondial, vizite ale Familiei Regale în Bucovina, Încoronarea Regilor României la Alba Iulia și Pavilionul Bucovinei la prima expoziție națională organizată după Marea Unire.

În data de 21 mai 2017, cele două piese de Tezaur vor fi expuse la Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni, mai informează Muzeul Bucovinei.

Expoziția de la Muzeul de Istorie din Suceava este organizată de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și va fi deschisă zilnic, în perioada 10-20 mai, între orele 10 – 20. (Irina Lițu)