Antropologul francez Claude Karnoouh, din nou la Suceava, cu o nouă carte și o nouă provocare

Antropologul francez Claude Karnoouh își va lansa, miercuri, la Suceava volumul de eseuri ”Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acțiune”.

Evenimentul este organizat de Alexandria Publishing House și Alexandria Librării împreună cu  Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și va avea loc, la ora 16.00, în Aula din Corpul E al USV.

”La aproape doi ani de la ultima întâlnire cu prietenii și cititorii săi din Suceava, antropologul francez Claude Karnoouh vă provoacă de această dată la o dezbatere incomodă pe marginea unei genealogii a globalizării, cu prilejul lansării volumului de eseuri <Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acțiune>, apărut la Alexandria Publishing House în octombrie 2016”, arată organizatorii.

Claude Karnoouh – FOTO: http://www.clementmedia.ro

Invitați speciali la acest eveniment vor fi prodecanul Facultăţii de Istorie, conf. univ. dr. Florin Pintescu și conf. univ. dr. Dan Ioan Dascălu, din cadrul Facultății de Istorie și Geografie, care îl vor introduce pe autor prin scurte considerații asupra cărții lansate în cadrul evenimentului și vor invita pe cei prezenți să ia parte la dezbaterea de idei.

Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde și-a făcut și studiile superioare. Din 1959 și până în 1965 a urmat studii de științe (fizică și chimie) la Sorbona, iar din 1966 până în 1969 studii de științe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie și lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre. Începând din 1970 este membru al Centrului National de cercetare științifică (CNRS) și a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta).

În 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. Din 1991 și până în 2002 a fost profesor invitat al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj unde, în cel de al doilea semestru al anului universitar, a susținut un curs despre aspecte ale modernității târzii în postcomunism, îmbinând diverse abordări (politice, culturale, economice). Este autor a șase cărti și peste o suta de articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică.

Volumul ”Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critico-filosofice ale unui sceptic în acțiune” face parte din Colecția ”Gândește” a Alexandria Publishing House și se bucură de o prefață semnată de Adrian-Paul Iliescu, profesor doctor la Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti, seful catedrei de Filosofie politică și morală. Tot la Alexandria Publishing House, în 2014, a mai apărut și volumul ”Raport asupra postcomunismului”, volum prefațat de Prof. Univ. Dr. Aurel T. Codoban.

Înființată la mijlocului anului 2007, Alexandria Publishing House face parte din grupul de firme cu capital integral autohton Alexandria Group, alături de unul din cele mai importante lanțuri de librării reunite sub un brand românesc, Alexandria Librării. Alexandria Publishing House își propune să reunească în colecția “Gândește”cele mai importante cărți care au schimbat omenirea.