Ziua Universală a Iei Româneşti, sărbătorită la Todireşti


Intră acum și în grupul de

Chiar dacă ia românească a depășit sfera tradiționalului integrându-se ușor în peisajul modern, locuitorii comunei Todirești nu au uitat însemnătatea originală a cămășii, însemnele magice cusute cu grijă cu fiecare împunsătură de ac.

Astfel că, pe 24 iunie a.c., la initiativa doamnei referent cultural Cecilia Rîpan, invitaţii care s-au adunat în grădina Şcolii din comuna Todirești au petrecut momente deosebite în compania tinerelor talente din comună.

Pentru început, aceştia au putut aprecia expoziţiile de costume populare şi fotografie, dar şi obiectele vechi expuse în cadrul şezătorii.

Şi de această dată am răspuns invitaţiei domnului primar, de a sărbători această zi în acest cadru, expunând 14 cămăși din cele 24 pe care le dețin, fotografii cu membrii familiei de la diverse manifestări în cadrul cărora am îmbrăcat frumosul costum popular, dar şi un mic panou cu ii în miniatură, decorate de elevii mei.

Fiind la a doua ediție, evenimentul a fost tratat cu maximă seriozitate, dovadă fiind oamenii mândri îmbrăcați în frumosul costum popular.

De această dată organizatorii au pregătit o mică şezătoare, iar publicul prezent s-a destins urmărind cu mare interes sceneta „Soacra cu trei nurori” prezentată de elevii şcolii din Soloneţ, ghicitorile şi replicile elevilor de clasa a VIII-a ai şcolii din Todireşti, dansurile moderne pregătite de elevii clasei a VII-a de la aceeaşi şcoală, cântecele populare interpretate de elevele Constantinescu Georgiana( Soloneţ), surorile Seserman Diana-Anastasia şi Teodora-Camelia (Liceul Tehnologic Cajvana) şi nu în ultimul rând, pe cei mai valoroşi artişti ai comunei Todireşti, dansatorii formației de jocuri populare perechi „Gelu Constantinescu” din Soloneț pregătiţi de doamna învăţătoare Ileana Grigorean.

Domnul primar Vasile Avram s-a arătat entuziasmat de faptul că, deși a fost organizată în scurt timp, majoritatea locuitorilor comunei au ales să sărbătorească Ziua Universală a Iei Românești punând-o la loc de cinste.

Şi cum la orice şezătoare se servesc şi bucate, sponsorii au fost generoşi oferind participanţilor “bucate alese” .

Edilul comunei Todirești, domnul Vasile Avram, s-a arătat plăcut impresionat de această manifestare mulţumind organizatorilor: doamnei referent cultural Rîpan Cecilia, doamnelor învăţătoare Grigorean Ileana şi Cioată Veronica, doamnei profesoare Rudnic Lia, dar şi elevilor, şi ne-a asigurat că această sărbătoare se va organiza în fiecare an de Ziua Sânzienelor. (Prof.înv.primar  Seserman Lidia- Loredana)

 


Intră acum și în grupul de