„Maratonul Cetății Suceava”, un eveniment caritabil care dorește să atragă atenția asupra fenomenului mortalității infantile, va avea loc pe 16 septembrie


Intră acum și în grupul de

Salvați Copiii Filiala Suceava şi Muzeul Bucovinei organizează sâmbătă, 16 septembrie a.c., între orele 10 -14, „Maratonul Cetății Suceava”, un eveniment caritabil care dorește să atragă atenția asupra fenomenului mortalității infantile, să strângă fonduri pentru echipamente medicale, dar să și promoveze mișcarea în rândul populației, motto-ul evenimentului fiind „Alerg pentru viață!”.

Potrivit organizatorilor, „Maratonul Cetății Suceava” propune patru trasee, semi-maraton, cros, cursa populară și cursa copiilor.

Astfel, de la ora 10 vor debuta probele de semi-maraton, cros și cursa populară, iar de la ora 12 cursa copiilor, pe o lungime de 800 de metri.

Punctul de start, respectiv de sosire va fi platoul Cetății de Scaun a Sucevei, iar traseul este alergabil în totalitate.

„Taxa de participare se constituie în donații către Organizația Salvați Copiii – Filiala Suceava, minim 30 Ron pentru proba de Semi-maraton, minim 20 Ron pentru proba de Cros, minim 10 Ron pentru Cursa Populară, în cont IBAN RO64RNCB0234023048700001, cu specificația la observații: „donație/proba MCS semi-maraton” / „donație/proba MCS cros” / „donație/proba MCS Cursa Populară”, în funcție de proba aleasă”, au arătat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa citată a mai arătat că România deține primul loc în Europa la rata mortalității infantile, Salvați Copiii desfășurând de șase ani un program amplu de combatere a acestui fenomen.

„În anul 2010 România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. Atunci Salvați Copiii a început programul pentru reducerea mortalității infantile. Dotarea maternităților cu echipamente este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani.

Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 33 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii”, a mai arătat sursa citată.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de