”Sărbătoarea Roadelor”, la ediția a XII-a, sâmbătă, la Solonețu Nou. Mitropolitul Varșoviei va fi prezent la manifestări


Intră acum și în grupul de

Localitatea suceveană Solonețu Nou va găzdui sâmbătă, 9 septembrie a.c., cea de-a XII-a ediție a evenimentului ”Sărbătoarea Roadelor”.

Manifestarea are loc în cadrul celei de-a XIX-a ediții a ”Zilelor Culturi Polone”.

”Sărbătoarea Roadelor” va începe la ora 11.00, cu Sf. Liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor, precum și cu depunerea de daruri, urmate de prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.

Sf. Liturghie va fi celebrată de cardinalul Kazimierz Nycz, mitropolitul Varșoviei.

În cadrul ediției din acest an a evenimentului, vor susține spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou precum și  Ansamblul Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” din Jelna,  regiunea Podkarpacie.

Ansamblul Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” își are originea în Jelna, comuna Nowa Sarzyna, în regiunea Podkarpacie. Prin activitatea sa promovează și cultivă tradițiile poloneze și cultura populară.

Se compune din secțiunea vocală care împreună cu formația instrumentală interpretează cântece folclorice și o secțiune de dans formată din tineri care dansează dansuri folclorice naționale și regionale precum: polonez, kujawiak cu oberek, krakowiak, dansuri specifice regiuni Rzeszów și Przeworsk sau dansuri varșoviene.

Ansamblul are numeroase spectacole locale, regionale și ocazionale prin străinătate. Astfel, ansamblul a urcat pe scenă, printre altele, la Festivalul polono-ucrainean Pyriatyn Fest din Ucraina, Gala Poloniei din Budapesta și Festivalul Internațional de Folclor și Etnografie Inima Națiunii la Praga.

Instructorul vocal și al formației instrumentale este Lesław Miazga, iar coregraful grupului de dans – Jadwiga Kula. Șeful Asociației „Złoty Potok”, în cadrul cărei activează ambele echipe, este Andrzej Chojnacki.

Pe 9 septembrie, de Ziua Recoltei în Solonețu Nou, Ansamblul Vocal împreună cu Formația Instrumentală cât și Ansamblul Folcloric compus din tineri, va prezenta dansuri, cântece și muzică populară din regiunea Podkarpacie, din care provine „Złoty Potok”, precum și din multe alte regiuni ale Poloniei.

”Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar <<gustată>>”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine” – români, ucraineni, germani.

Dożynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă.

În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă. În prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului.

Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri.

Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.


Intră acum și în grupul de