Ministorie a regalității în România prezentată prin expoziția „Comorile Peleșului” ce a fost deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

O ministorie a regalității din România, este considerată de prof.univ. dr. Ioan Opriș, expoziția „Comorile Peleșului” care a fost vernisată, vineri, la Muzeul de Istorie din Suceava în prezența directorului Muzeului Național Peleș, Narcis Dorin Ion și a academicianului Răzvan Theodorescu

La vernisaj, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că din această săptămână, Muzeul Bucovinei lansează o serie de expoziții importante pentru public, expoziții realizate în colaboare cu muzee importante din țară și străinătate.

El a spus că expoziția “Comorile Peleşului” a fost adusă la Suceava grație bunăvoinței Muzeului Național Peleș, iar obiecte de patrimoniu național au ajuns la Suceava.

Directorul Muzeului Național Peleș, Narcis Dorin Ion, a spus la rândul său că Muzeul de Istorie din Suceava este unul dintre cele mai moderne din țară și că merită felicitat nu numai directorul, Emil Ursu, ci și Consiliul Județean Suceava care a înțeles că finanțarea culturii merită și dă și roade când e bine făcută.

El a explicat că proiectul expozițional ”Comorile Peleșului” l-a gândit pentru că „minunile” care sunt în patrimononiul Castelului Peleș, cel mai vizitat muzeu al țării, trebuie să fie văzute și în țară.

Narcis Dorin Ion a menționat că acest muzeu are o colecție foarte importantă, cu 60.000 de piese de patrimoniu, la a cărei constituire au avut un rol esențial Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regina Maria a României.

„Fiecare rege a îmbogățit domeniul regal de la Sinaia cu o construcție, cu o colecție. Lui Carol al II-lea îi datorăm Castelul Foișor, astfel încât ansamblul arhitectural și istoric de la Sinaia oferă, prin cele două castele, un adevărat spectacol cultural”, a spus directorul Muzeului Național Peleș.

El a arătat că piesele prezentate în expoziție sunt deosebite, clasate în tezaurul patrimoniului național, fiind piese de ceramică, de artă decorativă, de orfevrărie care sunt realizate în ateliere occidentale din Germania, Franța, Anglia sau Italia.

„Sunt piese care stau bine în orice muzeul al lumii”, a spus Ion care a menționat că expoziția va fi deschisă până în septembrie pentru ca și cei care vin în sezonul turistic să o poată vedea.

Prof. univ. dr. Ioan Opriș, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, care este un cunoscător al tuturor muzeelor din România a spus că această expoziție este un eveniment ce strânge un interes cultural și preocupă foarte multe medii.

„Fără colecționism, fără sacrificii în sensul de a aduce mărturii despre ce au fost, cine au fost și ce au făcut, deasemenea, nu s-ar putea discuta”, a spus Opriș.

El a arătat că expoziția prezentată la Suceava este o sinteză a colecției de la Muzeul Peleș și că se poate vorbi despre un caz fericit și că alfel nu s-ar fi putut astăzi explica istoria monarhiei din România, dacă nu erau oameni pasionați, care au făcut sacrificii și au riscat ca asemenea bunuri să fie păstrate în vremuri de intoleranță ideologică.

„În expoziție vom vedea o ministorie a regalității în România. Regalitatea aparține istoriei noastre și faptul că o asumăm cu atâta intensitate în ultima vreme ne face cinste”, a spus Opriș

El a subliniat și că Emil Ursu a știut să pună în valoare aceste piese prin modul în care se face prezentarea, fiind puse în aplicare tehnici folosite în muzeele mari ale lumii.

Expoziția va putea fi vizitată până în 9 septembrie.(T.B.)


Intră acum și în grupul de