A doua ediție a Programului Ștefanian a debutat cu o slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei

A doua ediție a Programului Ștefanian a debutat, duminică, în Cetatea de Scaun a Sucevei cu o slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei.

 

Slujba a fost oficiată în capela Cetății de Scaun de șase preoți Silvestru Țurcă, Gabriel Herea, Gheorghe Moroșanu, Teodor Brădățanu, Cristi Lăzăreanu și Viorel Ilișoi.

 La deschiderea Programului Ștefanian au participat pe lângă autoritățile locale alese, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur și primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentanți din Republica Moldova și Cernăuți, dar și președintele PNL, Ludovic Orban și parlamentari liberali suceveni.

Ulterior, în curtea interioară Cetății de Scaun au fost primite mesajele ctitoriilor ștefaniene, iar apoi a fost prezentat spectacolul de teatru istoric – „Alexandru Lăpușneanu”, o adaptare de Marius Rogojinschi după nuvela lui Costache Negruzzi, în interpretarea Teatrului „Vasilache” din Botoșani.

Până în 2 iulie, în cadrul Programului vor avea loc evenimente în localități din țară, din Republica Moldova și din Ucraina unde sunt conservate ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare.

Programul Ștefanian- 2018, se încheie cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna pe 2 iulie când se comemorează 514 ani de la moartea celui care este considerat cel mai mare român, voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt.

Astfel, pelerinii sunt așteptați dimineață, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la Mănăstire unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Marelui Nostru Voievod și Sfințirea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”.

Potrivit președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, din acest an se vor face demersuri pentru ca „Drumul lui Ștefan” să devină „Rută Culturală Europeană”

.Potrivit acestuia, „Drumul lui Ștefan”, ca rută culturală, va străbate zeci de localități, din România și Republica Moldova, care păstrează ctitorii ștefaniene sau care au muzee în care sunt organizate expoziții cu artefacte din timpul domniei voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ruta va reprezenta o bună oportunitatea de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care a lăsat-o Marele Voievod.(N.B.)

loading...