Proiecția filmului „Grădina speranței”, la Muzeul Bucovinei, de Ziua Holocaustului în România

În Sala de Conferințe a Muzeului Bucovinei va avea loc marți, 9 octombrie a.c., începând cu ora 13.00, proiecția filmului „Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA, 2017), o poveste neobișnuită despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei.

„Evenimentul este legat și de data de 9 octombrie, Ziua Holocaustului în România, dată la care, în anul 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria. Despre evenimentele tragice din acești ani vor vorbi prof. Sorin Golda, președintele Comunității Evreiești din Suceava și muzeograful Cristina Slavic din cadrul Serviciului Istorie a Muzeului Bucovinei”, au precizat reprezentanții Muzeului Bucovinei.

 

Potrivit sursei citate, participanții la manifestare vor putea viziona și expoziția „Samaritenii din Markowa”, pregătită în limba română din inițiativa Institutului Polonez din București.

„Soarta cutremurătoare a familiei poloneze Ulma, care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a salvat evrei de la moarte, motiv pentru care împreună cu cei șase copii ai lor au fost împușcați de către ocupanții germani, poate fi cunoscută vizitând această interesantă expoziție, care va fi prezentată la Muzeul Bucovinei în perioada 9 octombrie- 31 octombrie 2018”, au arătat organizatorii.

La această activitate vor participa și două clase de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, îndrumaţi de prof. de istorie Rodica Cozaciuc, și reprezentanți ai Casei “Dom Polski” din Suceava.

(M.T.)