Turneul „Refracție. Dialoguri despre autism” ajunge pe 11 octombrie la Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava

Pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava se va juca joi, 11 octombrie a.c., de la ora 19.00, spectacolul de teatru document „Refracție”. Reprezentația va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

Potrivit organizatorilor, reprezentaţia durează 50 de minute, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Spectacolul Refracție se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar și publicului larg interesat de astfel de evenimente.

Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de către echipa proiectului și aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). La vârsta de 11 ani, Eduard Dragu Sălăgean (Dudu) a compus o piesă muzicală special pentru acest spectacol”, a menționat sursa citată.

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu.  Echipa de documentare și creație a fost formată din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea (psiholog). Compoziție muzicală: George D. Stănciulescu.

Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Andrei Ostrowski, Ioana Bodale, Florin Caracala, Alice Stoicescu, Hildegard Ignătescu, Biatrice Cosmolici, Marian Cîtu, Nina Dobre.

Proiectul cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

(M.T.)