Trei zile de evenimente la Suceava pentru marcarea Centenarului unirii Bucovinei cu Țara. Manifestările încep luni dimineața și se vor încheia miercuri seara cu un concert în aer liber. La evenimente sunt așteptate să participe mai multe personalități din țară


Intră acum și în grupul de

Manifestările organizate în municipiul Suceava de marcare a unirii Bucovinei cu Țara încep luni și se vor încheia miercuri seara cu un concert în aer liber.

Astfel, luni, la ora 11:00 Uniunea Artiștilor Plastici din Suceava organizează Bucovina Expresivității Plastice-Centenar, urmat, la ora 12:00 de o dezvelire a unei plăci aniversare la sediul Primăriei Suceava și de o ședință festivă la sediul Primăriei cu înmânarea de diplome și medalii centenare.

Marți, la ora 9:00 va fi dezvelită o placă aniversară la fosta graniță dintre Bucovina și România, la fostul Centrofarm, iar de la ora 12:00 se va organiza în Sala de festivități a Gării Burdujeni ședința festivă a Colegiului Prefectural prilej cu care vor fi conferite  distincții aniversare sub egida Centenarului și va fi vernisată expoziția “Suceava acum 100 de ani – Fotografii inedite din colecții personale” care face parte din proiectul “Pagini de Istorie: Istoria Primului Război Mondial în Fotografii. Unirea Bucovinei cu România”, finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și implementat de Prefectura județului Suceava.

Miercuri, 28 noiembrie, în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la adoptarea Declarației de Unire a Bucovinei cu Țara, de la ora 10:00, va fi reinaugurată statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare prilej cu care oficialitățile prezente vor susține discursuri, va fi prezentat un concert coral de cântece patriotice, vor fi înmânate plachetele „Cetățenii Centenarului” și va fi oferit un spectacol pirotehnic Tricolor.

Ulterior, de la ora 12:00 la Consiliul Județean Suceava începe ședința solemnă dedicată Centenarului Unirii Bucovinei cu Țara, urmată de depunere de flori la bustul lui Iancu Flondor.

La aceste momente solemne ar urma să participe și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele PNL, Ludovic Orban și președintele PMP, Eugen Tomac.

La ora 14:00 la Spitalul Județean Suceava va fi dezvelită o placă omagială, iar la ora 14:30 va fi inaugurat Laboratorul zonal de restaurare al Muzeului Bucovinei.

La ora 15:00 la Casa Culturii din Suceava va fi prezentată opereta Crai Nou, iar de la ora 16:30 va începe spectacoului dedicat Centenarului susținut de formații din vetrele folclorice ale județului Suceava.

Tot în timpul după amiezii, pe esplanada centrală a orașului sucevenii vor putea să deguste fasole cu cârnați și vin fiert.

La ora 18:00 va fi inaugurat iluminatul festiv de sărbători în municipiul Suceava și a luminilor din pomul de Crăciun urmat de un concert al formației Plăieșii.

De la ora 19 va fi prezentat un concert susținut de Irina Rimes, Elena Gheorghe și trupa Zdob și Zdub.(N.B.)


Intră acum și în grupul de