La Suceava, femeile social-democrate au celebrat deja Centenarul Marii Uniri

OFSD Suceava a organizat o acțiune prin care a marcat celebrarea Centenarului Unirii.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de Departamentul de Comunicare al PSD Suceava:

Organizația Femeilor Social – Democrate Suceava a organizat vineri, 23 noiembrie a.c., la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene (str. Universității 2, Municipiul Suceava), Simpozionul ”Contribuția femeilor la realizarea Marii Uniri” dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul a fost deschis de către Președinta OFSD Suceava, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, doamna Oana Elena Pintilei care a apreciat că anul 2018 a fost marcat de organizarea a numeroase evenimente dedicate sărbătoririi Marii Uniri care au adus atenției publice lideri importanți ai anului 1918, de la Regele Ferdinand, la Iancu Flondor, precum și soldați care s-au luptat și s-au jertfit pe front. În acest context, organizarea Simpozionului aniversar ”Contribuția femeilor la realizarea Marii Uniri” a reușit să aducă în spațiul public și contribuția eroinelor românce la realizarea Marii Uniri de pe frontul de acasă.

”Ca reprezentante ale unei organizații de femei se cuvine să aducem în atenția publicului și contribuția femeilor la realizarea Marii Uniri. Au rămas în conștiința publică, prin intermediul cărților de istorie, contribuția Reginei Maria numită și ”Mama răniților”, a eroinelor Ecaterina Teodoroiu și Măriuca Zaharia, dar și a miilor de femei care au lucrat voluntar ca infirmiere pe front ale căror nume nu le cunoaștem. Tuturor acestora le datorăm realizarea Marii Uniri!” a apreciat Președinta OFSD Suceava, Oana Elena Pintilei.

Astfel, cu sprijinul invitaților, prin intervențiile discursive, precum cea a domnului conf. univ. dr.  Florin Pintescu – Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, a domnului Cornel Bumbu, jurnalist Viva FM și a doamnei profesor dr. Turtureanu Lucia, evenimentul aniversar a pus în valoare o filă a istoriei, poate prea puțin cunoscută pentru publicul larg, și anume implicarea eroinelor României Mari.

Negrușer Larisa, elevă a Școlii Generale din Todirești, în vârstă de numai 10 ani, a reușit să impresioneze auditoriul prin interpretarea de excepție a cântecului dedicat Marii Uniri intitulat ”Marea Unire nu se uită niciodată”. Organizația Femeilor Social Democrate Suceava i-a oferit în semn de mulțumire pentru participare o carte cu povești istorice.

În acest cadru festiv, Organizația Femeilor Social Democrate Suceava a acordat,  în semn de recunoaștere a meritelor excepționale obținute de domnișoara Vultur Lavinia Christiana, elevă în clasa X-a, la Colegiul Național ”Nicu Gane” – Fălticeni, în urma participării la Olimpiada Națională de Istorie, 2017 – 2018, o carte în ediție specială intitulată ”Eroinele Marii Uniri”, precum și un premiu în valoare de 1000 ron. 

Evenimentul s-a bucurat de prezența liderilor marcanți ai Partidului Social Democrat Suceava precum a Subsecretarului de Stat în Ministerul Sănătății, domnul Tiberius – Marius Brădățan, a domnului Senator, Virginel Iordache, a doamnei Deputat, Maricela Cobuz, a domnului Deputat și Purtător de Cuvânt PSD Suceava, Alexandru Rădulescu, a Președintei OFSD Municipiul Suceava și gazda evenimentului, Adelina Paiu, precum și a peste 100 de participanți care au ales să sărbătorească într-un cadru festiv credința strămoșilor noștri în visul național, înfăptuirea Marii Uniri.