La Todirești a avut loc cea de-a VI-a ediție a festivalului de datini și obiceiuri de iarnă “Porniți plugul, măi flăcăi!”


Intră acum și în grupul de

Primaria și Consiliul Local Todirești au organizat joi, 27 decembrie 2018, cea de-a VI-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Porniți plugul, măi flăcăi!”.

Evenimentul a avut loc pe esplanada din Grădina de Vară, parcul public al comunei Todirești. Localnicii prezenți au urmărit cu mare entuziasm acest spectacol, care s-a dovedit a fi cel mai reușit, față de anii precedenți.

Gazda spectacolului, domnul primar al comunei, Vasile Avram, a mulțumit în discursul său tuturor celor prezenți, locuitorilor comunei Todirești.

„Dragi todireșteni, costânari, solonceni, părhăuceni, a venit sfârșitul de an, și cum îi șade bine unei comune de oameni gospodari, după un an de muncă, după un an de trudă, trebuie să avem și un moment de bucurie. Ai noștri tineri, copii și frați, ale noastre surori au pregătit momente frumoase pentru acest specacol. Este vorba de datini și obiceiuri, păstrate de la străbuni, pe care nu trebuie să le uităm”, au fost cuvintele domnului primar.

Spectacolul a fost moderat și prezentat de o fostă elevă a Școlii Gimnaziale Todirești, solistă de muzică populară, Seserman Teodora Camelia, care a invitat, cu alese cuvinte, pe toți cei care s-au pregătit pentru acest eveniment, să își prezinte momentul.

Pe scenă au urcat: grupuri de urători, colindători, dansatori și cântăreți. Astfel publicul a fost încântat de Fanfara „Tradiția” Todirești (coordonator Seserman Nicolae ), Malanca Costâna (instructor Florin Deac), elevi ai Școlii Gimnaziale Todirești (instructor profesor Lia Rudnic), solistele de muzică populară, surorile Seserman Anastasia și Teodora, solista Larisa Negrușer, Malanca Todirești (instructor Adrian Cozmaciuc), Grupul de colindători și urători „Muguri de Brad” din Părhăuți (instructor profesor Geta Chilimon), Ansamblul de dansuri populare „Plaiurile Solonețului (instructor Popescu Ioan), Ansamblul de dansuri populare „Gelu Constantinescu” (instructor învățătoare Ileana Grigorean), corul bărbătesc din Todirești „Razeșii lui Ștefan cel Mare” (instructor Roznovan Gheorghe), Corul Bărbătesc din Todirești (coordonator, învățător Seserman Gheorghe ), Malanca din Todirești de Sus ( coordonată de Ilie Bejenar), Grupul de urători coordonat de Adrian Cozmaciuc, Grupul de copii de la Școala Gimnazială Soloneț, coordonat de învățătorul Doru Luchian.

Printre invitați, a onorat cu prezența, domnul senator Iordache Virginel, care s-a arătat profund impresionat de acest eveniment.

Asa cum cere datina, colindătorii și urătorii au fost răsplătiți cu prosoape tradiționale, colaci, vin, diplome și dulciuri. Spectacolul s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.(C.P.)


Intră acum și în grupul de