Expoziţia temporară “100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. 1918-2018”, vernisată în luna noiembrie 2018, va fi prezentată în mai multe unităţi gimnaziale şi liceale din judeţ

Expoziţia temporară “100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. 1918-2018”, vernisată în luna noiembrie 2018, la Muzeul de Istorie din Suceava, va fi prezentată în mai multe unităţi gimnaziale şi liceale din judeţ.

Într-un comunicat de presă al Muzeului Bucovinei din Suceava se precizează că expoziţia temporară „100 DE ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU ROMÂNIA. 1918-2018” a fost vernisată în luna noiembrie 2018 la Muzeul de Istorie din Suceava, acest eveniment cultural încadrându-se în amplele manifestări prilejuite de sărbătorirea Centenarului Unirii Bucovinei cu Patria-mamă.

Sursa citată menţionează că, începând din luna mai 2019, această expoziţie realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu  urmează să fie prezentată în mai multe școli gimnaziale și licee, în special în unităţi de învăţământ din mediul rural.

“În cadrul celor 25 de panouri sunt prezentate acte inedite adoptate de Consiliul Național Român, documentele Constituantei și ale Congresului Național al Bucovinei din 28 noiembrie 1918, fotografiile unor personalități politice și militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului național, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Pușcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luția, Teodor Turtureanu ș. a. Astfel, Muzeul de Istorie înțelege să continue manifestările dedicate Centenarului și în acest an, pentru a marca faptul că, în urmă cu un secol, lupta nu s-a încheiat, ci a continuat sub forma bătăliei diplomatice pentru recunoașterea internațională a noilor hotare și apărarea cu armele a acestora în fața ofensivei Kominternului”, se arată în comunicatul de presă.

Într-o primă etapă, expoziţia “100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. 1918-2018” este găzduită, timp de o lună de zile, de Școala Gimnazială din Mitocu-Dragomirnei, cu acceptul şi sprijinul directorului acestei instituții, profesor Daniela Domșa.

“În consecință, nu doar elevii, dar și toți iubitorii de istorie, sunt așteptați să viziteze expoziția menționată, care își aduce contribuția la o mai bună înțelegere a contextului intern și extern care a contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918”, se mai precizează în comunicatul de presă al Muzeului Bucovinei din Suceava.

(L.B.)