Expoziţie de fotografie, lansare de carte şi film la Dom Polski


Intră acum și în grupul de

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent marţi după-amiază în Foaierul Dom Polski, unde au avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie “Kosovo şi Metohia în lacrimi”, a fotografului Milinko Stefanovici şi lansarea cărţii “Prin fereastra temniţei”, a Sfântului Nicolae Velimirovici. Evenimentul a fost realizat de editura Predania în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România, filiala Suceava.

Realizată sub forma unui jurnal fotografic, expoziţia prezintă cutremurătoarele evenimente ale verii anului 1999, cand armata Iugoslavă s-a retras din Kosovo si Metohia, iar NATO a preluat controlul asupra regiunii. Artist fotograf şi foto-jurnalist, publicist, redactor, editor şi pedagog, Milinko Stefanovici este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Serbia şi are o mare influenţă asupra tinerei generaţii de profesionişti din domeniu, datorită abordării sale culturale ce leagă tradiţionalismul de modernitate. Ca fotograf, el a fost martorul represaliilor împotriva locuitorilor nealbanezi lipsiţi de apărare.

Vernisajul a început cu o rugăciune rostită de părintele Ioan de la biserica “Sfânta Înviere” împreună cu toţi cei prezenţi la manifestare. Au urmat discursurile susţinute de ÎPS Pimen şi Ionuţ Gurgu de la editura Predania. Aceştia au prezentat expoziţia, analizând circumstanţele religioase, politice şi etnice în care au fost realizate fotografiile. Publicul prezent la manifestare a fost informat despre distrugerile suferite de bisericile ortodoxe şi de chinul pe care l-au suferit sârbii în acea perioadă. Evenimentul a continuat cu lansarea cărţii “Prin fereastra temniţei” a Sfântului Nicolae Velimirovici, carte care arată viaţa oamenilor din Serbia într-o perioadă de mari încercări, aceştia trăind un adevărat dezastru moral şi economic. ÎPS Pimen a declarat, în cuvântarea pe care a susţinut-o, că “viaţa creştină include bucuria şi necazul şi că această carte are menirea de a ne determina să mergem pe calea poruncilor creştine”.

Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea şi vizionarea filmului documentar despre viaţa Sfântului Nicolae Velimirovici, moment în care sala Dom Polski s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Prin programul oferit de organizatori, cei prezenţi au avut parte de o manifestare culturală, religioasă şi istorică în acelaşi timp. Expoziţia “Kosovo şi Metohia în lacrimi” se desfăşoară în perioada 17 – 31 martie a.c., în Foaierul Dom Polski.


Intră acum și în grupul de