O cifră rezonabilă – peste 2.800 de elevi scutiţi medical de efort fizic


Intră acum și în grupul de

În urma solicitării venite din partea Ministerului Educaţiei, IŞJ Suceava a făcut un „inventar” al elevilor scutiţi medical de efort fizic, unul dintre argumentele oferite de ministrul Ecaterina Andronescu pentru reducerea orelor de educaţie fizică fiind acela că mulţi elevi au scutiri medicale. Situaţiile din teritoriu, cel puţin din judeţul Suceava, arată însă, că domnia sa nu prea are dreptate. „Din totalul de 97.892 elevi, doar 2.878 sunt scutiţi medical, ceea ce reprezintă un procent de 2,93 la sută dintre elevi, cifră ce nu este mare deloc. Mă gândeam că este mai mare, dar e rezonabilă”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu. Acesta a precizat că numărul fetelor scutite medical de educaţie fizică este mai mare decât al băieţilor, iar ponderea o deţine mediul urban în detrimentul mediului rural.

În judeţul Suceava sunt aproximativ 340 de profesori de educaţie fizică. Dacă pe cei din oraşe reducerea numărului de ore nu îi va afecta foarte mult deoarece aproape toate şcolile au echipe ce practică diferite sporturi şi participă la tot felul de acţiuni şi campionate, situaţia este mai delicată la sate, unde părinţii vor prefera să ţină copiii acasă pentru a le da o mână de ajutor în gospodărie, decât să bată mingea pe terenul de sport al şcolii.

Începând cu noul an şcolar, liceenii ar putea avea numai o oră obligatorie de sport pe săptămână, iar programa şcolară va fi redusă la 30 de ore pe săptămână, de la 33 – 34 cât este în prezent.
”Nu am redus numărul de ore de sport, ci am regândit programa pentru acest domeniu, astfel încât elevii să aibă o oră obligatorie şi încă două incluse în activităţi extracurriculare. Elevii vor putea alege să intre în echipe de fotbal, baschet şi aşa mai departe. Profesorii de sport vor trebui să-i convingă pe elevi să facă aceste activităţi extracurriculare, pentru că vor fi plătiţi pentru ele”, a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.


Intră acum și în grupul de