Călin Bârleanu lansează la Biblioteca Bucovinei ultima sa carte: Strigătul lui Benjy. Contribuții asupra tipologiei idiotului în literatura universală


Intră acum și în grupul de

 Călin Bârleanu va lansa, vineri, de la ora 17:00, ultima sa carte, apărută la Editura Universității ”Al. I Cuza” Iași, în sala de artă a Bibliotecii Județene I. G. Sbiera Suceava.

”În afara sensurilor care se ascund în strigătul lui Benjy, cod de comunicare imposibil de tradus pentru cei mai mulți dintre apropiații lui, ne-a interesat posibilitatea de a-l integra pe atât de neobișnuitul erou al romanului scris de Faulkner într-o categorie care a existat, pe făgaș arhetipal, dintotdeauna în imaginarul modern, și nu numai, al umanității.

Din perioada fabulelor sau, uneori, evident, în absența culturii și a instruirii, în spațiile arhaice, alteritatea, figura unui om diferit, complet altfel, pare să fi reprezentat o constantă, cu atât mai mult cu cât imago Christi a servit până astăzi ca prototip pentru tot ceea ce înseamnă pentru orizontul uman diferența.


Am ajuns, astfel, la arhetipul de tip trickster și, dincolo de el, la o componentă a psihologiei acestuia, vizibilă prin interacțiunea tipologiilor atinse de arhetip cu grupurile sociale în care încearcă să se integreze, întotdeauna ca exercițiu interior, prin eforturi ale voinței sau ale codului moral-ideologic” , arată autorul.


Intră acum și în grupul de