20 organizații nonprofit din România au câștigat finanțări pentru inițiative educative privind robotica și programarea. Una din ele e din județul Suceava

În acceastă toamnă, 20 organizații nonprofit vor primi finanțări prin programul „Meet and Code”. Acestea vor organiza în toamnă 24 de evenimente de tehnologie și programare cu și despre: roboți Bee-Bot, programarea unei intersecții rutiere semaforizate sonor, pentru nevăzători, cu ajutorul programului Arduino, roboți Lego WeDo, programarea unei drone pentru desfășurarea lecțiilor de geografie și științe, Micro:bit și Python, crearea unor scenarii de reciclare în comunitate cu ajutorul mediului de programare vizuală Scratch și nu numai.

Unul din evenimente va avea loc la Siret, acolo unde asociația de părinți Iațcu Vodă a câștigat finanțarea pentru proiectul „Învață să programezi cu Micro:bit”. Evenimentul se va desfășura între 7 și 11 octombrie. În cadrul lui, elevii din clasele a IX-a și a X-a vor utiliza mini-computerul Micro:bit și diverse medii de programare pentru a crea aplicații simple, jocuri și pentru a construi o mașină controlată prin Bluetooth.

În total, 90 de evenimente de programare și tehnologie din România vor primi finanțări Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Organizațiile pot aplica online până pe 8 septembrie 2019, cu una sau mai multe propuneri de evenimente. Procesul de evaluare și finanțare derulat de Asociația Techsoup se desfășoară pe toată durata perioadei de înscriere.

La nivel european, inițiativa Meet and Code oferă anul acesta finanțări de peste 430.000 Euro pentru evenimente organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.

Până pe 8 iulie 2019, 22 de organizații nonprofit din România au înscris 41 de propuneri de evenimente, cu o medie de 2 evenimente înscrise per organizație. 

Pe lângă aceste finanțări, Meet and Code va oferi și premii pentru cele mai creative și originale evenimente prin care organizațiile nonprofit și-au propus să atragă copii și tinerii spre programare și tehnologie. Organizațiile care aplică pentru fondurile Meet and Code vor putea alege dacă doresc să participe și în Competiția Meet and Code. Premiile se vor acorda anul acesta pentru patru categorii: Girls do IT!, Community, Diversity și Code for the Planet. Publicul va putea să își voteze evenimentul preferat și în secțiunea specială Premiul Publicului.

În cadrul fiecărei categorii vor fi premiate 3 evenimente. Doi reprezentanți din fiecare organizație câștigătoare în cele 5 categorii vor fi invitați la un eveniment de încheiere Meet and Code 2019, iar evenimentele câștigătoare vor fi prezentate într-un repozitoriu european de bune practici. În plus, primul câștigător din fiecare categorie va primi și un premiu de 2.000 de EURO.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din întreaga Europă să propună evenimente de programare sau de tehnologie pentru copii și tineri cu vârsta între 8 și 24 de ani. 

În 2018, peste 50.000 de copii și tineri au participat la 1.100 de evenimente finanțate prin Meet and Code în toată Europa. Evenimentele și-au propus să aducă bucuria de a programa și de a lucra cu tehnologia în mai multe comunități europene.