Expoziţia „Al. Alexinschi – manuscrise şi colecţii”, o dublă prezentare


Intră acum și în grupul de

Expoziţia „Al. Alexinschi – manuscrise şi colecţii”, deschisă la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava până pe 30 iunie, propune vizitatorilor o dublă prezentare: a omului şi cercetătorului Alexinschi, cunoscut mai ales de specialiştii în domeniu, şi a colecţionarului de fluturi, care ne-a lăsat peste 25000 de exemplare. “Este o expoziţie care îşi are locul aici pentru că exponatele sunt aduse din colecţia aflată în depozitele de entomologie ale muzeului”, a precizat la deschidere directorul adjunct al Complexului Muzeal Bucovina, Ion Mareş, muzeografii care s-au ocupat cu organizarea adăugând că pot fi vizionate “cele mai reprezentative”.

“După doi ani de la moartea lui Alexandru Alexinschi (n. r. 1968) , colecţia a fost cumpărată de Muzeul Judeţean Suceava, cum se numea pe atunci, iar în prezent face parte din patrimoniul CMB, fiind scoasă din depozitul de entomologie. Este prima oară când o prezentăm ca o colecţie de sine stătătoare. Avem catalogul speciilor, genurilor şi familiilor şi aici vedem munca lui de o viaţă, a colecţionarului, dar şi cea de a conserva această colecţie timp de 40 de ani, a precizat , la deschiderea expoziţiei, muzeografa Mihaela Flutur.
În expoziţia aflată la etajul muzeului, pot fi văzute, în manuscris, şi câteva din cele 48 de lucrări originale ale cercetătorului despre lepidopterele din România, având în vedere că a explorat şi zona Rădăuţi, Masivul Rarău, Dorna Candrenilor. Mai sunt expuse fotografii ale lui, de tinereţe şi dinaintea morţii, ale familiei sale.

Alexandru Alexinschi (1899-1966) s-a născut la Iaroslav, Ucraina, fiind crescut şi educat de bunicul său dinspre tată, medic militar, întrucât rămâne orfan la 5 ani. Urmează şcoala primară şi gimnaziul la Hotin, apoi Facultatea de Ştiinţe la Cernăuţi. În 1927 îşi începe activitatea de profesor de biologie, pe care o desfăşoară până în 1952, când devine corespondent al Academiei şi se mută la Iaşi, unde din 1954 devine cercetător principal al Academiei.


Intră acum și în grupul de