Patru expoziții sunt deschise vizitării la Muzeul de Istorie din Suceava. Emil Ursu: Sfârșitul de an este destul de bogat cu expoziții intersante și diverse


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că Muzeul de Istorie din Suceava are în prezent patru expoziții foarte interesante și că așteaptă publicul sucevean să le viziteze.

„Sfârșitul de an este destul de bogat având în vedere că în momentul de față în Muzeul de Istorie avem patru expoziții interesante și în același timp diverse”, a spus Ursu.

El a arătat că prima expoziție este dedicată Reginei Maria, artistă și poetă, cu piese originale, expoziție care a fost prezentată anul acesta și în Franța când s-au împlinit 100 de ani de la vizita oficială a Reginei Maria la Paris.

El a spus că o altă expoziție este „Zăpezile de altă dată”, o expoziție dedicată tuturor vârstelor, o expoziție ce trezește emoții și amintiri.

„Vorbim de piese foarte, foarte diverse, de la globuri, la intalații de brad, la ambalaje pentru diverse dulciuri, la tot felul de reclame, cărticele, cărțulii.Sunt ambalaje de dulciuri inclusiv din perioada interbelică”, a spus Ursu.

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 19. Dezember 2019

El a menționat că în expoziție sunt piese care încearcă să ilustreze bogăția Sărbătorilor de Iarnă din perioda interbelică și din perioada comunistă.

„Veți constata faptul că, cel puțin până la sfârșitul anilor 70, în România găseai o varietate de dulciuri, în ambalaje foarte frumoase, de foarte bună calitate. Cu siguranță, dulciurile își amintesc cei care au trăit acele vremuri, erau de foarte bună calitate. Practic, nu exista o diferență între Occident și Orient cel puțin la acest capitol”, a mai declarat Emil Ursu care a adăugat că pentru generația sa Crăciunul are miros de portocale.

„E o expoziție care ilustrează un moment din istoria noastră. Istoria ne-o asumăm pentru că noi nu mai putem face nimic, nu o putem schimba”, a precizat directorul Muzeului Național al Bucovinei.

Emil Ursu a mai spus că o a treia expoziție este de sculptură Vasile Gorduz.

„Vasile Gorduz este unul dintre marii artiști ai României, iar la Suceava este prezentată prima expoziție, după decesul artistului, un artist care nu a expus foarte mult pentru că nu a dorit să o facă. Și-a înfrânat această vanitate a prezenței publice”, a spus Ursu.

Expoziția are peste 60 de lucrări în piatră, bronz și ipsos, piese care ilustrează tot universul gorduzian, de la celebrele păsări până la portrete, fiind un foarte bun portretist, conceptul principal al artistului fiind reîntoarcerea la natură.

Emil Ursu a povestit că Vasile Gorduz lucra foarte mult la Vama Veche, cu piatră calcaroasă din zonă, iar cât stătea acolo ținea lucrările în apă, ca natura să estompeze urmele de la ciocan sau daltă, apoi le îngropa în nisip și le reintroducea în circuitul naturii, iar în unele cazuri, până revenea artistul să le ridice, le luau alții.

Vasile Gorduz are lucrări expuse în spațiul public la Montreal, la Madrid, Roma, dar și București.

Cea de-a patra expoziție de la Muzeul de Istorie este dedicată Bisericii, Fecioarei Maria.

„Este o expoziție adusă din Solvacia, cu piese din bisericile catolice gotice slovace, piese care încep cronologic cu anul 1350 și merg până în secolul XVIII”, a spus directorul Muzeului Național al Bucovinei.

El a precizat că sunt expuse piese de o valoare artistică incontestabilă, din lemn pictat, cu similitudini în lumea ortodoxă.


Intră acum și în grupul de