Ziua Internaţională a Franţei, sărbătorită la Iulius Mall printr-o expoziţie de fotografie


Intră acum și în grupul de

Iustin Stelian Buculei, fotograful de numai 11 ani, a expus la Iulius Mall Suceava, pe peretele exterior al magazinului Moa, aproximativ 20 de lucrări realizate în Franţa. O parte din imagini au fost capturate când acesta a participat alături de alţi patru copii din judeţ la vernisajul expoziţiei “Europa fără frontiere”, la Lille, iar cealaltă parte au fost realizate la Paris, în luna iunie a acestui an, când micul fotograf a participat la manifestările “Lille 3000”, alături de ansamblul artistic “Arcanul” şi meşteri populari din Bucovina.

Expoziţia, care surprinde prin ochii unui copil “instantanee cu parfum franţuzesc…”, a fost vernisată marţi, de la orele 18:00, la parterul iulius Mall, cu prilejul Zilei Internaţionale a Franţei.

În deschiderea manifeastării au luat cuvântul Mihai Pînzaru PIM şi profesorul coordonator Valentin Moscaliuc, maeştrii lui Iustin Buculei, persoanele care se ocupă îndeaproape de formarea tânărului fotograf. “Iustin este un băiat inteligent, ambiţios şi cu un extraordinar simţ al umorului, sunt sigur că va fi un mare artist fotograf”, a precizat Valentin Moscaliuc.

Emoţionat, dar nerenunţând la zâmbetul care îi lumina faţa, micul artist fotograf a ţinut să mulţumescă reprezentantei Iulius Mall, Alina Stredie, pentru gazduire, maestrului PIM şi profesorului Moscaliuc, pentru ajutorul şi încrederea acordată şi, nu în ultimul rând, părinţilor care îi sunt alături, îl susţin şi îl ghidează la fiecare pas.

În timp ce micul fotograf explica publicului tehnicile folosite şi locurile în care a surprins minunatele imagini expuse, Mihaela Buculei, mama acestuia, a declarat pentru NewsBucovina: “Mă bucur enorm că, împreună cu cei care îl coordonează, am reuşit să îi insuflăm dragostea pentru fotografie. Este minunat faptul că Iustin studiază, îşi procură cărţi legate de fotografia digitală şi îşi ocupă timpul cu tot ce ţine de pasiunea sa. Mă bucur pentru că, astăzi, o astfel de preocupare îl ţine departe de lumea care prezintă pericol pentru un copil. El îşi ocupă timpul util şi plăcut, expoziţia de astăzi fiind o dovadă vie a muncii şi pasiunii pe care o nutreşte pentru fotografie”, a încheiat aceasta.

Iustin Stelian Buculei are 11 ani şi este elev al Şcolii nr. 1 „Al. I. Cuza” din Fălticeni. El activează la cercul foto de la Palatul Copiilor Suceava, coordonat de prof. Valentin Moscaliuc. Iustin Buculei este pasionat de fotografie şi spune că fotografia îi oferă „un altfel de a privi lumea”.

Micul fotograf nu este la prima expoziţie foto- a mai expus la Casa Corpului Didactic pe 15 ianuarie 2009 – în cadrul unei expoziţii dedicată zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu. Anul acesta a participat la Concursul de fotografie „Lille 3000” şi alături de alţi patru copii din judeţ a mers în Franţa la vernisajul expoziţiei cu tema „Europa fără frontiere”.

În anii şcolari 2007-2008 şi 2008-2009 a participat la concursuri judeţene şi interjudeţene de fotografie unde a obţinut mai multe premii. De asemenea, a participat cu fotografii pe teme de protecţie a mediului, la proiectul “Ecoşcoala”, derulat la Fălticeni, iar anul acesta a participat la Simpozionul internaţional „O zi din viaţa mea de elev”, cu un fotoreportaj, obţinând premiu.


Intră acum și în grupul de