Salonul de Arta Fotografica si Festivalul de Diaporama de la Suceava, manifestari cu ecou international


Intră acum și în grupul de

Salonul Internaţional de Artă Fotografică “Bucovina – Mileniul III”, ediţia a VII-a şi Festivalul Internaţional de Diaporamă Digitală, ediţia a V-a, ambele organizate de Consiliul Judeţean Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina, şi-au desemnat câştigătorii.

Festivitatea de premiere şi, totodată, vernisarea manifestărilor, a avut loc joi, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie din Suceava.

La festivitatea de premiere au luat parte reprezentanţii instituţiilor organizatoare, printre care îl amintim pe directorul CMB, Emil Ursu, şi vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie.

Înainte de a-i anunţa pe câştigătorii acestei ediţii ai Salonului Internaţional de Artă Fotografică “Bucovina – Mileniul III” şi Festivalului Internaţional de Diaporamă Digitală, Emil Ursu a precizat că, şi de această dată, Salonul sucevean îşi propune să menţină linia de cinci stele, pe care a obţinut-o la ediţiile precedente. Directorul CMB a menţionat şi că, din motive tehnice, catalogul acestei ediţii nu este încă finalizat, dar că se preconizează că şi acesta va fi cotat cu cinci stele, de către Federaţia Internaţională a Artiştilor Fotografi (FIAP).

Mai mult, Emil Ursu a fost onorat de către Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina (UAFB) cu o medalie de Aur personalizată, care i-a fost înmânată de Valentin Moscaliuc, pentru activitatea susţinută şi pentru eforturile promovarii acestor acţiuni şi, implicit, a artei fotografice.

Salonul fotografic a reunit 125 de artişti din 30 de ţări cu 149 de lucrări admise, din 670 de lucrări trimise şi este încununat cu 22 de premii acordate de FIAP şi UAFB.

În cadrul Festivalului de Diaporamă Digitală au fost prezentate 9 diaporame realizate de 16 artişti din 10 ţări şi s-au acordat 5 premii.

Câştigătorii de anul acesta la Salonul Internaţional de Artă Fotografică “Bucovina – Mileniul III”, la secţiunea “tematică liberă”, sunt: aur FIAP– italianul Rizzato Francesco, cu lucrarea “Crossing 02”, argint FIAP– Lang Thomas din Statele Unite ale Americii, cu lucrarea “Herding light” şi bronz FIAP – Le Kim Thuan din Statele Unite ale Americii, cu lucrarea “A pretty girl”. De asemenea, FIAP a acordat şi 9 menţiuni.

UAFB i-a premiat pe următorii participanţi: aur UAFB – Goldin Leonid din Israel, argint UAFB – Baranyi Ildiko din România şi bronz UAFB – Putellas Subells din Spania.

La secţiunea “jurnalism”, aurul FIAP a mers către Mohammad Tavakoli din Iran, argintul FIAP către Pustelnik Rudolf din Germania, bronzul FIAP către Ramella Pollone din Italia şi o menţiune, care i-a fot acordată lui Roemisch Heiko din Germania.

Tot la această secţiune, UAFB i-a premiat pe următorii artişti fotografi: aur – Ahmad Khatiri din Iran, argint – Hassan Ghaedi din Iran şi bronz Banino Fausto din Italia.

La Festivalul Internaţional de Diaporamă Digitală s-au acordat următoarele premii: aur FIAP pentru “Il bastone e la carota” al italianului Martinetti Lino, argint FIAP pentru “Guatemala”, diaporamă realizată de italienii Linares Mario şi Martinetti Lino, bronz FIAP pentru “Level 1” al italiencei Bedoni Barbara.

Tot aici au fost acordate şi două menţiuni FIAP, una care a mers către românul Dancoglu Constanti, pentru “Viaţa la ţară” şi una către belgienii Christian Hendrickx şi Andre Teyck, pentru “5 Bis rue de Verneuil”.

Reprezentanţii instituţiilor organizatoare, prezenţi joi la festivitatea de premiere şi vernisaje, sunt de părere că Salonul de Fotografie şi Festivalul de Diaporamă de la Suceava constituie un punct cardinal în ceea ce priveşte fotografia, având totodată un puternic ecou internaţional.


Intră acum și în grupul de