Expozitie de Club si Arbitraj de Selectie pentru rasa de caini Ciobanesc Romanesc de Bucovina, la Dorna


Intră acum și în grupul de

În premieră naţională, la Vatra Dornei, Colegiul Medicilor Veterinari Suceava şi Clubul Naţional Bucovina, membru al Asociaţiei Chinologice din România organizează Expoziţia de Club şi Arbitrajul de Selecţie pentru rasa de câini Ciobănesc Românesc de Bucovina, duminica 11 octombrie 2009, începând cu ora 7:00 pentru proprietarii de câini şi ora 9:30 pentru spectatori.

Locaţia aleasă este Casa Muntelui (la 200 m de intersecţia Foresta).

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari, Petrea Dulgheru, expoziţia se desfăşoară în cadrul Programului Competiţional Chinologic al Asociaţiei Chinologice Române (A.Ch. R.) pentru anul 2009.

Ciobănesc Românesc de Bucovina (C.R.B) este cea mai recentă rasă de câini recunoscută de Federaţia Chinologică Internaţională (F.C.I.), în martie 2009 şi are număr de standard 357/29 mai 2009.

„Rasa este recunoscută sub numele oficial de Ciobănesc de Europa de Sud Est – Ciobănesc Românesc de Bucovina având ca origine Europa de Sud-Est şi ca administrare România şi Serbia. Aceasta reprezintă recunoaşterea provizorie, cea definitivă urmând a se realiza în termen de 10 ani, conform procedurilor de recunoaştere a unei noi rase de către F.C.I.”, precizează Petrea Dulgheru.

Despre ciobănescul de rasă românească s-a scris prima dată în revista „Carpaţii” în anul 1934 şi „Revista ştiinţelor veterinare” în anul 1937.
De la acea dată şi până în anul 2002 C.R.B a fost inclus în rasa Ciobănesc Românesc Carpatin (C.R.C).

În anul 2002 A.Ch. R. stabileşte ca în România sunt 3 rase de câini ciobăneşti şi anume: Ciobânesc Românesc Mioritic (C.R.M.), Ciobănesc Românesc Carpatin (C.R.C.) Ciobănesc Românesc de Bucovina (C.R.B.)

Primele două rase au fost recunoscute provizoriu de F.C.I în anul 2005 şi din anul 2009 A.Ch. R a recunoscut la nivel naţional cea de a patra rasă Ciobănesc Românesc Corb (C.R.Corb) pentru care va intreprinde demersurile necesare pentru recunoaşterea (omologarea) internaţională.

În anul 1991 a luat fiinţă Asociaţia Chinologică Bucovina care a avut ca obiectiv principal promovarea raselor naţionale de ciobăneşti în general şi a Ciobănescului Românesc de Bucovina în special, în cei 15 ani de activitate aceasta organizând 18 manifestări chinologice dintre care două simpozioane şi o masă rotundă dedicate acestor rase. Preşedinte al Asociaţiei Chinologice Bucovina este medicul Constantin Viorel Gaşpar.

Pentru activitatea desfăşurată, în anul 2006, A.Ch. R. aprobă transformarea A. Ch. Bucovina în Clubul Naţional Bucovina al Crescătorilor şi Proprietarilor de Câini de Rasă Ciobănesc Românesc de Bucovina, care gestionează sub aspect chinologic rasa la nivel naţional.

„Organizarea manifestării prin colaborarea dintre Colegiul Medicilor Veterinari Suceava şi Clubul Naţional Bucovina, sperăm să fie o reuşită întrucât este rodul unei activităţi ştiinţifice şi a unei munci tehnice şi pasionale a celor care se ocupă în „Ţara de Sus” şi nu numai de această rasă care poate constitui frumuseţea şi mândria Bucovinei”, sunt de părere organizatorii expoziţiei.


Intră acum și în grupul de