Regretatul cuplu Ion si Doina Aldea Teodorovici, comemorat la Music Pub


Intră acum și în grupul de

Săptămâna aceasta, românii de pe ambele maluri ale Prutului comemorează 17 ani de la trecerea în nefiinţă a cuplului de artişti Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Astfel, Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB) organizează duminică, 1 noiembrie, începând cu ora 18:00, o manifestare comemorativă, care se va desfăşura la Music Pub Suceava.

Invitaţii speciali ai evenimentului sunt poetul Ion Cozmei şi solistul trupei Odyssey, Cristian Rangu.

Ion şi Doina Aldea Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţie, cei doi au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în ţara de dincolo de Prut. Soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici sunt cei care după revoluţia din decembrie 1989 au cântat primii despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura basarabeană).

În 1991, au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: “Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre”. În luna mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 aceştia şi-au găsit sfârşitul, în mod tragic. Maşina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de capitala României. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Doina şi Ion, aflaţi pe bancheta din spate, au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca fiind o tragedie naţională. Cu toate acestea se vehiculează că autorităţile nu au făcut dreptate morţilor, catalogând totul ca fiind un nefericit accident în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.


Intră acum și în grupul de