Patru tineri din județul Suceava expun materiale create de ei în expoziția online „Crescut Pe Muzică”, dedicată tinerilor lăutari și dansatori din toată țara


Intră acum și în grupul de

În data de 31 august se lansează expoziția online Crescut Pe Muzică care expune moștenirea transgenerațională actuală în muzica și dansul de tradiție orală. Anterior am relatat în ce constă acest proiect.

Pe scurt, 20 de tineri din proiect expun materialele realizate în cadrul atelierelor pe Zoom, ținute de șase traineri care i-au ghidat să documenteze legătura lor cu muzica sau dansul din regiunea în care trăiesc. Printre ei se numără și patru suceveni.

Este vorba despre:

  • 1. Alexandru Boicu (14 ani) din Vatra Dornei, cântăreț la trompetă ce dorește să ajungă în fanfara militară.
  • 2. Ionuț Pîntiuc (14 ani) din Suceava este cântăreț la trompetă într-un ansamblu popular, a învățat să cânte de la bunicul lui și dorește să ducă tradiția mai departe.
  • 3. Iulian Harbaca (19 ani) din Suceava este cântăreț la saxofon și clarinet. care ne povestește despre relația sa cu muzica într-un interviu pe larg.
  • 4. Din satul Mironu (jud Suceava) participă Gabriel Marin (18 ani – trompetă) cu materiale documentare despre muzicienii locali.
Alexandru Boicu

Expoziția va cuprinde și scurte comentarii despre specificul regiunii din care provin tinerii, scrise de trainerul de etnomuzicologie Bogdan-Mihai Simion, dar și materiale din arhiva Muzeului Țăranului Român, care au legătură cu poveștile participanților din proiect și sunt prezentate pentru prima oară în mediul online. Tot în expoziție pot fi parcurse articolele și studii de caz dedicate. Acestea vor fi lansate pe site pe parcursul lunii septembrie.

Arhiva Etnologică a Muzeului Național al Țăranului Român este o arhivă documentară ce reunește materiale foto, video, audio, scrieri neconvenționale, artă plastică, aparatură de epocă. Un total de aprox. 80.000 de piese, dintre care cele mai vechi datează din secolul al XIX-lea, iar cele mai noi se nasc sub ochii noștri.

Iulian Harbaca

Considerăm că menirea unei arhive este de a stârni dialoguri peste timp – între privirea personajului, privirea fotografului, privirea curatorului, privirea vizitatorului – și-atunci, misiunea noastră este tocmai de a face posibile aceste întâlniri. Ne propunem să scoatem Arhiva în lume cât mai mult, adresându-ne atât publicului specializat, cât și publicului larg, prin proiecte precum platforma web Rețelele Privirii https://arhiva.muzeultaranuluiroman.ro/retelele-privirii. Dar inițiativa poate veni și din exterior: oricine ne poate scrie pentru a programa o vizită.

Așa s-a întâmplat și în cazul Crescut Pe Muzică: nu noi am găsit proiectul, ci proiectul ne-a găsit pe noi. Am navigat prin Arhivă împreună cu Simona Constantin, pornind de la comunitățile și interesele tinerilor implicați în proiect. Am încercat pe de-o-parte să îi provocăm și stimulăm în lucru, pe de altă parte să dăm un context poveștilor lor. Selecția finală, ce va face parte din expoziție, include scene diverse ale vieții rurale, obiceiuri locale, asambluri populare, însoțite de înregistrări audio sau note de teren ale cercetătorilor.”, declară Iris Șerban și Andra Tarara de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Ionut Pintiuc

Platforma expozițională abordează următoarele categorii de subiecte:

Tineri crescuți pe muzică – portretele participanților la proiect

Cine ne-a învățat muzica și dansul – portretele mentorilor acestora

Muzica din comunitățile noastre – articole și studii de caz asupra unor elemente specifice regiunilor din care provin tinerii

Gabriel Marin

Site-ul păstrează tonul personal al adolescenților, fiind accesibil și prietenos cu publicul larg. Ne dorim ca descoperirea acestuia să fie o experiență playful pentru vizitatori, pentru care am gândit și o serie de întrebări/elemente interactive. Vă așteptăm pe site pentru a descoperi prezentul muzicilor de tradiție orală și pentru a-l crește mai departe, în viitor, împreună!”, declara Simona Constantin, inițiatorarea proiectului Crescut Pe Muzica.

Vernisajul expozitei de luni, 31 august va fi un Artist Talk pe Zoom susținut de Simona și expozanți la ora 19.00. Oricine este doritor și are curiozități legate de muzica de tradiție orală este invitat să ia parte la întâlnire și să asiste, să-și expună părerea și să pună întrebări în timpul turului online al expoziției. Link-ul întâlnirii pe Zoom este acesta și se găsește și pe pagina de eveniment de Facebook.

După lansarea platformei se vor organiza patru mese rotunde, după cum urmează

  • 2 sept, ora 17.00 Tradiția în familie – cu Florinel Caraivan din Făurei (Brăila)
  • 4 sept, ora 13.00 Dansurile din Frata – cu Darius Jecan si Vanesa din Frata (Cluj)
  • 7 sept, ora 13.00 Tezaurele umane vii din Frata – cu Darius Jecan și Romulus din Frata, Cluj.
  • 9 sept, ora 17.00  Istoria instrumentelor de suflat din România – cu Ștefan Milutinovici din București.

Intră acum și în grupul de