Salonul anual al artistilor plastici amatori, editia 2009, si-a desemnat castigatorii


Intră acum și în grupul de

Salonul anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava, vernisat marţi, la Muzeul de Istorie Suceava, s-a înscris sub semnul tinereţii artistice, fiind foarte mulţi debutanţi din tot judeţul la fiecare din cele 4 secţiuni. Sunt prezenţi în expoziţia amenajată la etajul muzeului 56 de artişti din aproape toate oraşele judeţului dar şi din localităţi rurale precum Vama-Molid, Comăneşti, Stupca, Bilca şi altele.

Directorul Centrului Cultural Bucovina, Petru Horvat a precizat la vernisaj că mai bine de jumătate din participanţii la salon au absolvit sau sunt elevi ai Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” din Suceava.

Expoziţia salonului cuprinde în total 150 de lucrări, 71 fiind la secţiunea pictură, 41 la grafică, 31 la artă decorativă, printre acestea din urmă fiind 8 lucrări realizate de elevii de la Centrul de Servicii Comunitare de la Gura Humorului.

În contextul unei participări aşa de generoase, juriul a avut o misiune dificilă în departajarea lucrărilor şi alegerea premianţilor, dar preşedintele juriului, Dumitru Rusu, a asigurat asistenţa că „nu ne-am luat după cunoştinţe şi nici după ochi”, iar Traian Postolache, membru în juriu, a precizat că „am fost impresionaţi de calitatea lucrărilor”. Din juriu au mai făcut parte Gabriel Baban şi Mihai Pânzaru-PIM.

La secţiunea pictură, premiul I a fost câştigat de Ioana Cezara Poiată, din Suceava, premiul II, de Doina Buliga Mindi din Rădăuţi, premiul III – Lucian Covaciu din Suceava, iar premiul de debut a fost atribuit lui Carmel Georgescu din Rădăuţi.

La grafică, Alina Lăzăreanu din Suceava a obţinut premiul I, Adrian Smântancă, premiul II, Cristina Lauric, premiul III, iar premiul de debut Liana Ioana Coca şi Cristina Fodorea, ambele din Suceava.

La sculptură, premiul I i-a revenit lui Nucu Benţa din Fălticeni, premiul II – Florin Cramariuc, Suceava, premiul III – Liviu Jitaru, Suceava, nefiind acordat premiul de debut, care a fost „redistribuit” la grafică.

Câştigătorii secţiunii artă decorativă sunt Alexandra Muscă din Suceava (premiul I), Constantin Niţan din Suceava (premiul II), Rodica Buşcu din Vatra Dornei (premiul III), Dorin Blaga din Suceava (premiul de debut).

Nu în cele din urmă, anul acesta premiul pentru Opera Omnia a fost atribuit artistului plastic Radu Bercea din Gura Humorului.
Valoarea premiilor acordate este cuprinsă între 300 şi 100 de lei.
Cu acelaşi prilej a fost lansat volumul „Coşbuc Bucovineanul”, dedicat Anului Mircea Streinul, realizat de Ion Drăguşanul.


Intră acum și în grupul de