Nereguli la preturi, gasite de comisarii de la protectia consumatorilor


Intră acum și în grupul de

Potrivit unui program tematic de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pe trimestrul IV 2009, C.J.P.C. Suceava a efectuat o serie de acţiuni de control privind modul de comercializare a produselor şi respectarea normelor legale la afişarea preţurilor. Comisarii suceveni au verificat 28 de operatori economici.

„S-a constatat că nu este indicat concomitent, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare şi a preţului pe unitate de măsură, la 9 operatori economici aplicându-se câte o amendă în cuantum de 1.000 lei fiecare. O altă abatere este neindicarea preţurilor pe unitatea de măsură la produsele vândute vrac, prin cântărire, ce s-a constatat la 8 operatori economici, fiecare primind câte o amendă în cuantum de 1.000 lei fiecare”, a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă directorul adjunct coordonator al CJPC Suceava, Elena Oanea.

Aceasta a precizat că aceeaşi abatere s-a constatat şi la două hipermarket-uri, fiecare primind câte o amendă în cuantum de 3.000 lei. Neindicarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitate de măsură în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit s-a constatat la 5 comercianţi, aceştia fiind sancţionaţi cu câte o amendă de 3.000 lei fiecare. Neconcordanţe între preţul afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat s-a constatat la un operator economic, amenda aplicată fiind de 4.000 lei.

„Cu prilejul acestor controale s-au depistat la comercializare şi produse alimentare, în cantitate de 25 kg expirate, la un operator economic din Siret şi de asemenea s-au găsit produse cu ambalajul deteriorat. În urma controalelor efectuate s-au oprit definitiv de la comercializare 25 Kg produse alimentare în valoare de 227 lei. S-au aplicat un număr de 27 sancţiuni contravenţionale dintre care un avertisment şi 26 amenzi în valoare de 45.000 lei”, a adăugat Elena Oanea.


Intră acum și în grupul de