Nereguli la preturi, gasite de comisarii de la protectia consumatorilor

Potrivit unui program tematic de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pe trimestrul IV 2009, C.J.P.C. Suceava a efectuat o serie de acţiuni de control privind modul de comercializare a produselor şi respectarea normelor legale la afişarea preţurilor. Comisarii suceveni au verificat 28 de operatori economici.

„S-a constatat că nu este indicat concomitent, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare şi a preţului pe unitate de măsură, la 9 operatori economici aplicându-se câte o amendă în cuantum de 1.000 lei fiecare. O altă abatere este neindicarea preţurilor pe unitatea de măsură la produsele vândute vrac, prin cântărire, ce s-a constatat la 8 operatori economici, fiecare primind câte o amendă în cuantum de 1.000 lei fiecare”, a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă directorul adjunct coordonator al CJPC Suceava, Elena Oanea.

Aceasta a precizat că aceeaşi abatere s-a constatat şi la două hipermarket-uri, fiecare primind câte o amendă în cuantum de 3.000 lei. Neindicarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitate de măsură în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit s-a constatat la 5 comercianţi, aceştia fiind sancţionaţi cu câte o amendă de 3.000 lei fiecare. Neconcordanţe între preţul afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat s-a constatat la un operator economic, amenda aplicată fiind de 4.000 lei.

„Cu prilejul acestor controale s-au depistat la comercializare şi produse alimentare, în cantitate de 25 kg expirate, la un operator economic din Siret şi de asemenea s-au găsit produse cu ambalajul deteriorat. În urma controalelor efectuate s-au oprit definitiv de la comercializare 25 Kg produse alimentare în valoare de 227 lei. S-au aplicat un număr de 27 sancţiuni contravenţionale dintre care un avertisment şi 26 amenzi în valoare de 45.000 lei”, a adăugat Elena Oanea.

loading...